"No hem de defensar el dret a decidir perquè ja ens correspon", ha assegurat al debat organitzat per l'ANC a Sant Vicenç de Castellet (el Bages), on també han participat l'activista polític i social Txutxi Ariznabarreta i la periodista de NacióDigital Aida Morales. En aquest, titulat "Euskadi i Catalunya. Dos camins i un destí: independència", s'han valorat les principals diferències i punts en comú entre els dos països, analitzant, també, quina serà la direcció que a partir d'ara la política catalana i basca hauran de seguir.
Ens van "mentir a tots"
La situació ja no té marxa enrere. Si més no, això és el que han mantingut durant el debat els dos polítics bascos que, amb respecte i admiració envers el moviment català en favor de la independència, han lamentat que l'estat espanyol ja hagi traspassat massa línies vermelles. "Ens van mentir a tots", ha assegurat Ibarretxe. A ells, afirma, els van dir que "sense ETA tot era possible", mentre que a Catalunya es va permetre l'esperança d'una votació i van trencar promeses amb un Estatut massa retallat.

Txutxi Ariznabarreta, Aida Morales i Juan José Ibarretxe en un debat. Foto: Anna Gomis
A partir de llavors, la gent es va començar a mobilitzar. I segons, Ariznabarreta, aquesta va ser la principal diferència que va dividir els camins de les dues nacions. Mentre que a Euskal Herria, ha remarcat, el liderat del dret a decidir el van abanderar les institucions -amb l'anomenat pla Ibarretxe i es van viure les conseqüències de la lluita armada-, a Catalunya es va teixir un moviment social que va esdevenir una riuada d'independentisme. Una valoració que ha compartit qui va ser lehendakari i impulsor del pla: "El liderat a Euskadi era institucional i no vam aconseguir enganxar la societat".
Per això, ha afirmat Ariznabarreta, la independència a Catalunya "és qüestió de temps", ja que bona part de la nació ja està "desconnectada" de l'Estat. A més, la situació dels presos polítics i el judici -amb "dubtoses" garanties- alimentaran aquesta visió de manca d'imparcialitat. Una situació, considera també Ibarretxe, que acabarà sent evident a Europa. "No tots els jutges, però alguns ja són herois nacionals defensors de la unitat d'Espanya", ha denunciat.
La unitat que portarà a la independència
Per a Ibarretxe, la unitat és l'element que portarà a la independència. Una unitat que ha de combinar les bases amb la política institucional, i malgrat que no s'ha atrevit a fer valoracions sobre què ha de fer el Govern català, sí que ha dit que cal ampliar la base independentista: "Quan arribem al 60% o 70% d'escons independentistes, no hi haurà qui ens pari".
Per això, ha afegit el membre de Red Independistak, cal "unitat davant dels jutges" i un front comú per demostrar que Espanya és un "Estat autoritari, predemocràtic i que necessita de la corrupció per alimentar-se". Pel que fa a un possible pacte dels pressupostos amb Pedro Sànchez com a moneda de canvi -després que aquest divendres el líder de Podem, Pablo Iglesias, es reunís amb Oriol Junqueras a la presó de Lledones-, cap dels polítics bascos han volgut posicionar-se, malgrat que Ibarretxe ha afirmat que qualsevol via per "solucionar el problema predemocràtic" s'ha de cursar, i ha recordat que "hi ha persones a la presó per haver permès un debat parlamentari".