La calor asfixiant d'estiu entra de ple en l'estrena del nou Ajuntament de Manresa

L'alcalde Marc Aloy i el cap de l'oposició Ramon Bacardit mostren en el primer ple ordinari del nou mandat que la seva mala relació ha anat en augment dos mesos després de les eleccions

Els regidors Gili i Bacardit en primer pla amb l'alcalde Aloy durant el primer ple de mandat
Els regidors Gili i Bacardit en primer pla amb l'alcalde Aloy durant el primer ple de mandat | Pere Fontanals
20 de juliol del 2023
Actualitzat a les 19:51h
Ni l'aire condicionat funcionant a màxima potència al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa aquest dijous al matí no ha evitat que l'ambient del primer ple ordinari del mandat s'hagi acabat encenent amb diversos fronts oberts però, sobretot, entre l'alcalde republicà Marc Aloy i el cap de Junts, ara principal força a l'oposició, Ramon Bacardit, quan s'ha arribat a la part de preguntes després d'un debat previ amputat per la proximitat de les eleccions espanyoles de diumenge.

El primer ple del mandat havia d'estar marcat per dos efectes principals: per l'estrena matinal a 2/4 de 10, fet que ha tornat a ser criticat des de l'oposició, i per tenir un perfil polític molt baix, ja que les eleccions espanyoles de diumenge impedien la presentació de proposicions, fet també criticat per l'oposició, i perquè els donar comptes i els dictàmens presentats pel govern eren principalment tècnics. Però en comptes d'això, el focus ha anat als dos principals líders polítics de la ciutat, que han mostrat durant la sessió -però sobretot al final- que lluny d'apropar posicions des de les eleccions, dos mesos després la seva mala relació ha anat en augment

Durant el ple han sovintejat les respostes tallants en debats amb fons tècnic, sovint relacionats amb temes urbanístics -tots dos són arquitectes-, però el desencadenant final d'una mala maror manifesta -i mig dissimulada fins llavors- ha estat quan s'ha arribat a l'apartat de preguntes, on els postconvergents en presentaven set, i el govern ha informat que les respondrien en el següent ple. "Podem fer política o, com fan vostès, entrar una bateria de set preguntes ahir a les 8 del vespre i esperar que avui al matí els donem resposta. També necessitem unes hores per dormir", ha sentenciat l'alcalde.

Més que la quantitat i hora d'entrada de les preguntes, però, el que sembla que pot haver enrarit més l'ambient ha estat el seu to: dues repreguntaven directament l'alcalde sobre declaracions que havia fet a Canal Taronja i l'ACN; altres assenyalaven incongruències dels socis de govern d'ERC -PSC i Impulsem- sobre afirmacions fetes durant la campanya, o una altra preguntava sobre la no acceptació d'una proposició per definir un cronista de ciutat pel tema electoral. Per contrapartida, la decisió de l'alcalde de delegar les respostes a la portaveu del govern Mariona Homs tot i que les preguntes l'interpel·laven directament a ell, també ha molestat als regidors de Junts.

Malgrat que entre males cares, la majoria de preguntes s'han respost amb un "donarem resposta en el proper ple", que és una "fórmula que contempla el nou ROM" -també amb crítiques des de l'oposició-, com ha recordat l'alcalde, una pregunta sobre la definició del futur model de gestió del complex museístic de l'antic Col·legi Sant Ignasi, ha rebaixat el to: "la regidora de Cultura els respondrà en el proper ple", en un cas que clarament no s'hauria pogut respondre amb poc marge de temps.

També ha respost la interpel·lació directa sobre si després de les eleccions de diumenge es restituiran les estelades als espais públics, entenent que el PSC havia dit en campanya que si era al govern es treurien: "respectarem els acord vigents de ple". O sigui, que les estelades tornaran a onejar a la ciutat a partir de dilluns com ja havia avançat NacióManresa poc després de les eleccions.

Finalment, l'alcalde sí que ha respost àmpliament l'última pregunta sobre l'organització de l'aforament del saló de sessions durant el ple d'investidura del passat 17 de juny en què els ponents posaven en dubte els protocols seguits per decidir qui entrava i qui no. "La sala era plena de amics i familiars d'ERC". Després d'una primera resposta en el mateix sentit per part d'Homs, després de la repregunta, Aloy no s'ha quedat curt i ha repassat una a una totes persones que institucionalment havien de ser-hi i les peticions dels regidors per assistir a ple "que la cap de Protocol va atendre totalment". "La resta de places es van cobrir per ordre d'arribada i hi havia gent que va fer més d'una hora de cua", ha sentenciat.

En una de les seves intervencions finals, Bacardit ha assegurat que "seguirem tocant els nassos com fem avui, durant els propers anys mentre continuïn patrimonialitzant la institució". Tocarà, doncs, acostumar-se a aquest nou format de plens.