La crema popular a Manresa segueix a les que s'han produït en municipis com Banyoles, Celrà o Salt després que, dimarts passat, el Tribunal Europeu de Drets Humans absolgués als dos veïns de Girona en considerar que la crema per la que havien estat condemnats a 15 mesos de presó –que va ser substituïda per una multa- s'emparava en la llibertat d'expressió. Enric Stern i Jaume Roura havien estat condemnats per calar foc a diverses fotografies on apareixia el rei Joan Carles I i la reina Sofia en un acte de protesta per la visita dels monarques a Girona, el 2007. En fer-se pública la sentència i després de celebrar la resolució, els mateixos joves van instar a fer "pires monàrquiques" per protestar contra la presència del monarca cada cop que visiti el país.
Després de cremar les fotos del rei, agents dels Mossos d'Esquadra van identificar quatre dels activistes que hi van participar, segons ha denunciat el Comitè en Defensa de la República.
Moció de la CUP, desestimada
En el ple ordinari d'aquest dijous, la CUP ha presentat una moció per canviar el nom de la plaça Espanya de Manresa per la de la plaça de la República. La proposta arriba després que, el passat 24 de febrer, més de 200 persones substituïssin simbòlicament la nomenclatura amb una nova placa. Aquesta va aparèixer destrossada poc de 24 hores després. Eudald Camprubí, coordinador de l'ANC a Manresa, ha defensat el canvi de nomenclatura. La proposta no ha prosperat en rebre els vots contraris de PDECat, ERC, PSC, Ciutadans i l'abstenció de Democràcia Municipal (DM). PDECat i ERC han argumentat que "hores d'ara el camí per aconseguir la república és eixamplar la base, i amb aquesta acció es poden ofendre persones".

El secretari de l'ANC a Manresa, Eudald Camprubí, defensa el canvi de nom de la plaça Espanya al ple Foto: ACN