La CUP presenta un programa per «anar més enllà»

Es divideix en cinc eixos principals en que destaquen la remunicipalització dels serveis externalitzats i la lluita contra l'exclusió social

Publicat el 14 de maig de 2015 a les 21:12
Actualitzat el 15 de maig de 2015 a les 02:10

Carles Badia i Gemma Tomàs, dos dels redactors del programa de la CUP. Foto: Pere Fontanals


La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Manresa ha presentat públicament aquest dimecres la seva proposta política per a les eleccions municipals del 24 de maig. La formació independentista d'esquerres considera que cada cop més sectors de la ciutadania han arribat a una situació límit, alimentada pel mateix sistema, que enriqueix una minoria desposseint la resta. La CUP opina que no n'hi ha prou amb anar fent, que cal revertir totalment la situació. És per això que ha triat el lema 'Anem més enllà', per expressar la necessitat de posar les bases d'un nou model de ciutat basat en la recuperació del que és públic, la participació de la gent en el disseny de la ciutat i unes polítiques basades en la igualtat d'accés a totes les oportunitats.

Toni Casserras, Gemma Tomàs, Meritxell Brun i Carles Badia, membres de la llista, han desenvolupat els 5 eixos de treball principals per iniciar la nova legislatura. En primer lloc, una de les prioritats serà la remunicipalització dels serveis municipals externalitzats. La CUP entén que la municipalització és un mecanisme d'estalvi -i, per tant, de tenir més ingressos-, eliminant el marge de beneficis de les empreses concessionàries i el pagament d'alguns impostos, i de recuperació del coneixement i el control públic del funcionament de la ciutat.

En segon lloc, la lluita contra l'exclusió social, que ha d'assegurar l'accés als mitjans bàsics a tota la població, amb mesures universals des del sector públic i mitjançant el treball comunitari, i que s'ha de treballar prioritàriament des d'àrees com habitatge, educació i serveis socials.

En tercer lloc, la candidatura es fixa com a prioritat la política d'habitatge, que ha de perseguir mobilitzar el parc d'habitatges buits a un preu assequible i penalitzar l'especulació -mitjançant multes i recàrrecs en l'IBI, fomentar la masoveria urbana i les cooperatives de rehabilitació (amb un ambiciós pla per al barri vell), i decidir què es fa amb els més de cinc-cents pisos en estat de ruïna que hi ha al casc antic.

En quart lloc, la CUP proposa situar el feminisme i els drets del col·lectiu LGTBI en l'esfera de la política local amb la creació d'una regidoria específica, que ha d'influir en la resta per al disseny i implementació de polítiques i que ha de dotar de mitjans la lluita pel reconeixement del treball de cures i les diverses manifestacions de violència masclista.

Finalment, la candidatura considera que una de les prioritats serà treballar per a fer avançar el procés cap a la independència, assenyalant que és essencial assegurar la participació de la ciutadania en la definició de les bases constitucionals de la futura República Catalana i donant el seu suport a les accions de desobediència popular i institucional que es donin arreu dels Països Catalans.

La CUP ha presentat el document '21 propostes per anar més enllà', en què enumera més d'una vintena d'idees concretes de cada àmbit del programa polític, entre les quals destaquen la creació d'un Consell Social i un Observatori sobre l'Exclusió, la implantació del sistema de recollida porta a porta, una finestra única de preinscripció escolar i una reestructuració d'impostos i taxes perquè qui més tingui més pagui. Tant el programa com les 21 propostes es poden consultar a la pàgina web www.anemmesenlla.cat.