L'Ateneu Ca La Teia es presenta a Santpedor

El passat divendres va obrir les portes a una cinquantena de persones que s'hi van acostar

Publicat el 03 de maig de 2015 a les 23:32
Actualitzat el 03 de maig de 2015 a les 23:37

Jornada de portes obertes a l'Ateneu Ca La Teia. Foto: Ateneu Ca La Teia


El passat divendres 1 de maig l'Ateneu Popular Ca la Teia va obrir les seves portes a la cinquantena de persones que van assistir al seu primer acte. La presentació va comptar amb la participació d'Esteve Badia, de l'Ateneu Popular la Sèquia, i Berni Sorinas, membre de la PAHC Bages, que van explicar les seves respectives experiències en alliberament d'espais. 

Seguidament, membres de l'Ateneu Popular Ca la Teia van explicar els motius de l'okupació i van presentar els principals objectius del projecte, així com la història del nom de l'Ateneu. Finalment, l'acte va acabar amb un sopar de pinxos. Aquest primer acte es va dur a terme ja a l'interior de l'edifici, que s'havia anat rehabilitant durant la setmana.

L'Ateneu Popular Ca la Teia, que va néixer dilluns passat, segueix obrint el projecte al poble. Així doncs, el dissabte 9 de maig a partir de les 9 del matí es durà a terme la primera jornada de treball per tal de seguir arreglant el local. La convocatòria acabarà amb un dinar popular, també obert a tothom qui ho desitgi. Per altra banda, diumenge 10 de maig a les 19h hi haurà la primera assemblea oberta en la qual es començaran a debatre propostes organitzatives del projecte.

El nom del projecte
El nom de l'ateneu prové del conflicte social viscut a Santpedor conegut com els fets dels 'de la Teia' i els 'de la Cera' que va viure el poble del 1912 al 1915. Aquest conflicte es va iniciar quan l'empresari cacic de la indústria tèxtil més gran del poble, Armangué i Planas, va decidir aprofundir el seu pou privat. Aquest fet provocà l'assecament el pou municipal i, conseqüentment, les fons públiques de tot poble. El conflicte es va veure alimentat per propaganda anònima per part dels dos bàndols. El de 'la Teia' el formaven el conjunt del poble i l'Ajuntament, de caire liberal, mentre que el 'de la Cera' era capitanejat per l'amo de la fàbrica seguit de les seves treballadores atemorides de represàlies o perdre la feina. Van ser necessaris dos litigis i per solucionar el conflicte, així com unes eleccions municipals controvertides que donaren el poder a la força política defensora dels interessos dels de 'la Teia'. Finalment, al 1915, una sentència del Tribunal Suprem donà la raó al poble. D'aquesta causa col·lectiva s'ha emmirallat l'Assemblea de l'Ateneu per tal de donar nom al nou espai autogestionat, commemorant el centenari d'aquesta victòria popular.