Mas: «L'Estat és qui menys exemple d'austeritat dóna»

El president denuncia en una conferència a la Cambra de Manresa que l'estat espanyol "es vol quedar darrere" perquè "és més fàcil a nivell polític" però "més greu a nivell de país"

Publicat el 06 de març de 2012 a les 21:28
Artur Mas i Pere Casals en un moment distès de la conferència del president a la Cambra. Foto: Estefania Escolà

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha retret aquest dimarts al vespre al govern espanyol que sigui el que "menys exemple dóna d'austeritat", mentre "cargola a tots els altres". Per Mas, si l'estat espanyol vol fer bé els deures i pretén aplicar una política d'austeritat real "s'ha de posar al davant i no al darrere", ja que "pot ser més fàcil a nivell polític perquè reps menys bufetades però és més greu a nivell de país perquè no fas la feina que has de fer". Mas ho ha dit quan Catalunya s'ha abstingut en la votació per fixar el dèficit de les comunitats autònomes a l'1,5% a l'espera de veure com concreta l'executiu espanyol els pressupostos generals i si hi incorpora corresponsabilitat.

Respecte la posició del govern espanyol de reduir el dèficit de les comunitats autònomes a l'1,5% i el de l'administració central al 4%, Mas ha retret a l'executiu espanyol que "sigui el que menys exemple dóna" mentre "cargola a tots els altres". Segons Mas, el govern espanyol "hauria de ser el primer a donar exemple i serà el que menys en donarà des del punt de vista de les polítiques d'austeritat". Mas ha fet aquestes declaracions en el moment que Catalunya s'ha abstingut en la votació per fixar el dèficit de les comunitats autònomes.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha censurat la posició del govern català per plantejar un debat sobre el dèficit que ha titllat de "pèssim, inútil, absurd i inoportú". Montoro no ha estalviat crítiques dirigides a l'actitud de l'executiu català per haver demanat que la flexibilització dels objectius de dèficit de les comunitats sigui proporcional al de l'Estat. "El debat no és qui relaxa i qui flexibilitza, sinó qui corregeix i qui té la necessitat de corregir", ha remarcat Montoro, que ha recordat que la desviació del dèficit recau principalment en les comunitats.

L'horitzó econòmic de Catalunya
Mas ha pronunciat aquest dimarts al vespre a Manresa una conferència sobre l'horitzó econòmic de Catalunya. Durant el seu discurs, el president de la Generalitat ha defensat les polítiques d'austeritat que està seguint el Govern, ja que "des d'Europa han decidit que aquesta era la política a seguir i, ens pot agradar més o menys, però si ens volem mantenir dins d'aquest grup hem d'intentar fer els deures perquè sinó les conseqüències poden ser molt pitjors".

A més, Mas ha afirmat que independentment de si la resta fa la feina que toca o no "nosaltres l'hem de fer" i "si la fem raonablement bé, quan hi hagi represa econòmica ens agafarà en una millor situació que aquells que no hagin fet la feina". En aquest sentit, Mas ha explicat que l'any passat el Govern "va gastar 1.850 MEUR menys que l'any 2010" i això va representar "un 7% de disminució real de la despesa".

Respecte la feina que toca fer a partir d'ara per tirar endavant el país i sortir de la crisi, Mas ha avançat que s'ha d'aplicar la política de les tres 'a': austeritat, aprimament i agilitat. El president ha recordat l'aprovació de les lleis òmnibus que pretenen "desmuntar una part de la burocràcia del país" i ha demanat als Ajuntaments de Catalunya que també treballin per l'aprimament de la burocràcia, ja que "és important que el criteri d'agilitat es filtri a totes les administracions".

El president de la Generalitat també ha apuntat que s'ha d'actuar "a fons" en el tema de la formació professional. Segons Mas, si el país vol ser de base industrial i exportador ha de "recuperar els oficis en general i el concepte de la formació professional". Per Mas, la formació professional a casa nostra "s'ha substituït per una presència molt gran de l'àmbit universitari que ha fet un salt espectacular però aquest avançament no ha anat en paral·lel a la modernització de l'FP".

Reformes a nivell de l'Estat
Mas ha explicat que el Govern està intentant "donar suport, quan pot i no ens trepitgen el tema competencial" a les reformes que està fent l'estat espanyol. Així, Mas ha apuntat que s'ha començat a fer una reforma a fons del sector financer, ja que "fins ara s'han anat posant pedaços de tota mena". Segons Mas, es tracta d'un tema "molt desesperant però que és molt important posar-hi mà de forma ràpida".

Una altra de les mesures a les quals el Govern hi ha donat suport i Mas ha posat com a exemple és la reforma laboral. "Ens hem apuntat a la idea que la reforma s'ha de tocar però procurant que no ens afaitin les competències". Segons Mas, l'objectiu de la reforma és "intentar flexibilitzar les condicions del mercat laboral perquè hi hagi menys por a contractar i més confiança per poder crear ocupació".

Els reptes de futur
El president de la Generalitat ha apuntat alguns dels reptes que té Catalunya de futur i aspectes en els quals el país se n'està sortint bé. Segons Mas, l'any passat l'exportació va créixer un 14% a Catalunya "en plena crisi i plena contracció de les economies europees". Per Mas, que l'exportació creixi és "molt bona senyal" i demostra la "capacitat exportadora que en els moments complicats té Catalunya i que la resta de l'Estat no té". Per mas, es tracta d'un dels "grans reptes de Catalunya" i "una clau per al futur és adonar-se que Catalunya i Espanya són molt petits en quant al mercat i que el món és molt gran".

Mas també ha posat d'exemple el sector del turisme que representa un 12% de l'economia catalana. Per Mas, Catalunya ha "de seguir invertint en el turisme perquè no és incompatible amb altres activitats econòmiques". El president ha expressat que hi ha persones que "s'obliden que en les economies més equilibrades del món conviuen molts sectors diferents com en el cas de California que compta amb universitats punteres, Sillicon Valley i també Hollywood i els parcs temàtics".

Mas posa Denso d'exemple en la seva visita al Bages