Monbus, Alsa i Sagalés competeixen per fer-se amb la línia de bus de Manresa a Barcelona

El procediment de licitació, que encara està en tràmits, ha rebut les ofertes del grup gallec, l'asturià i el català

  • Usuaris de la línia Manresa - Barcelona fent cua per agafar el bus -
Publicat el 11 d’abril de 2025 a les 11:14
Actualitzat el 12 d’abril de 2025 a les 15:12

El Departament de Territori de la Generalitat es troba immers en la recta final de la licitació del servei de transport de passatgers per carretera entre Manresa i Barcelona. Tot i que el procediment encara no està finalitzat, ha transcendit que les empreses que hi opten són l'asturiana Alsa, la catalana Sagalés i el grup gallec Monbus, que ha estat la companyia que ha explotat la concessió els darrers vuit anys.

La línia de transport per carretera entre Manresa i Barcelona dona servei a uns 650.000 viatgers cada any. Està dividida en tres serveis, que es van anar implementant durant la darrera concessió per cobrir les mancances que s'hi van anar detectant. Per una part hi ha el servei regular que es va establir el 2016, però dos anys després, la Generalitat va instar Monbus a establir dos serveis exprés, un entre Barcelona i Olesa de Montserrat, l'e23, i un altre entre la Ciutat Comtal i Manresa, l'e22.

Durant els darrers vuit anys, la Generalitat ha obert dos expedients a la gallega Monbus. Un va ser el 2016 a instància dels propis usuaris del servei que van impulsar una recollida de signatures, i un segon el 2023, impulsat pels ajuntaments per on passa la línia. L'obertura d'aquests expedients va derivar en l'execució de dues auditories per part de Territori, de les quals encara no s'han fet públics els resultats. Aquest passat novembre, el ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar per unanimitat demanar les conclusions d'aquestes auditories. També ho ha fet l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, al Baix Llobregat. Cap de les dues demandes no han tingut èxit fins ara.

La qualitat del servei de transport entre Manresa i Barcelona ofert per Monbus aquests darrers vuit anys ha provocat la queixa sistemàtica d'usuaris i instuitucions per endarreriments, absències i sobresaturació dels combois que, molt sovint, han fet trajectes amb usuaris a peu dret. L'empresa gallega ja va obtenir la concessió el 2016 després d'impugnar el resultat del concurs als tribunals, que inicialment havia afavorit a Sagalés. Ja des de llavors, la qualitat del servei ha estat molt criticada pels passatgers, que han impulsat diverses campanyes per canalitzar les seves queixes a la Generalitat.