
Imatge de la roda de premsa de presentació de MOVEM. PFB
La primícia que avançava Manresainfo.cat el passat 12 de febrer (veure notícia) ha pres forma aquest dimarts, tres mesos justos després, en la roda de premsa que diversos representants veïnals han convocat per a comunicat la intenció d'establir-se com a opció política per a concórrer a les properes eleccions municipals amb el nom de MOVEM (Moviment Veïnal Manresà). D'aquesta manera es concreta una opció que es formalitzarà com a partit polític tot i que "amb l'esperit d'una agrupació d'electors" com ha volgut puntualitzar Víctor Feliu.
Aquesta candidatura que neix "del descontentament amb l'actual model polític manresà" parteix de la base veïnal però amb la intenció d'obrir-se a altres entitats i particulars manresans que vulguin engruixir la plataforma. A l'hora d'estudiar el model idoni per a presentar-se a les eleccions municipals manresanes del proper 2011, les juntes veïnals varen entendre que malgrat "l'esperit" de la candidatura s'avenia més a la fórmula d'agrupació d'electors i que es veien amb suficient capacitat per a recollir les 1.500 signatures d'aval necessàries per a Manresa, la dificultat i el cost del procés notarial així com el fet de només disposar d'un mes efectiu per a la recollida i comprovació dels avals –no es poden recollir avals fins dos mesos abans de les eleccions- els ha fet decidir per a tramitar l'alta com a partit polític que té uns requeriments previs menys exigents.
La candidatura, que rebrà el nom de MOVEM per la contracció de Moviment Veïnal Manresà, neix i té el suport de la major part de les juntes de les associacions de veïns, però fora d'això, no hi tindrà cap més vinculació orgànica. "Aquesta opció ha nascut de les AA.VV. com podia haver nascut de qualsevol altre moviment associatiu que estigués disgustat amb la manera de fer de l'ajuntament", ha remarcat Feliu, qui ha volgut deixar clar que la formació partirà d'un programa de ciutat de consens "on es prioritzarà la democràcia participativa i el respecte a la ciutadania com a veritables pedres angulars de la candidatura".
A la presentació de MOVEM, a banda de Feliu de l'A.VV. Plaça Catalunya, també hi ha hagut representants de les associacions de veïns del Barri Antic, de la Barriada Mion, de Cal Gravat, dels Comtals, de Torre Santa Caterina, de Pujada Roja, del Xup, de Sant Pau i de Sagrada Família. La resta d'AA.VV. estan encara en procés de debat per acabar de donar-hi suport.
Finançament i expectatives electorals
Des d'un primer moment, els representants veïnals han volgut deixar clar que el funcionament de MOVEM no repercutirà en el dia a dia de les associacions de veïns i que el seu finançament serà totalment autònom. El model de la recent campanya per les consultes del passat 25 d'abril de Manresa Decideix és l'exemple que tenen present per a aconseguir finançament per al funcionament i la campanya. Comptes oberts per a les aportacions voluntàries, actes que repercuteixin en els ingressos i parades, "tot molt transparent" han volgut remarcar.
Un objectiu realista de cara a les eleccions, "per a no fer volar coloms", seria pensar en una forquilla entre 1.500 i 3.000 vots que podrien significar entre 1 i 3 regidors. "Vista la proporció actual de regidors en el consistori, seria ideal que MOVEM esdevingués la frontissa necessària per a governar" de manera que poguessin negociar per incidir en el programa per a la legislatura.