
Josep Maria Terricabras durant el seu parlament en l'acte d'ERC a Manresa. Foto: Pere Fontanals
Dots de professor universitari i de conferenciant veterà, "que no jubilat", com s'ha afanyat a indicar només començar l'Eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras en el seu parlament de l'acte central d'ERC per al #SíSí al Bages. El republicà ha entusiasmat aquest dimarts al vespre un Teatre Conservatori ple a vessar, amb un reguitzell d'anècdotes europees i reflexions elementals. Entre elles, el fet que "votar només depèn de cadascú de nosaltres", i referent a la segona suspensió del Tribunal Constitucional "ningú no ens ha 'de deixar' fer res, farem el que ens doni la gana".
El filòsof ha volgut situar la importància del "cas català" en l'òrbita europarlamentària per a que ningú no s'equivoqui. "No us cregueu pas que a Europa estiguin mirant contínuament què passa a Catalunya", ha advertit. "Europa només mira Catalunya quan hi passen coses", ha continuat, "els onzes de setembre, quan la gent surt al carrer... i aquest proper diumenge". Fins i tot, el canvi que hi va haver "del 9N primer al 9N segon" va passar desapercebut a Brussel·les. "Per a ells, a Catalunya el 9N s'anirà a votar igualment" tot i que "hi hagués tant rebombori a casa nostra amb el canvi".
Seguint amb la seva experiència europea, Terricabras ha afirmat que "la nostra causa és ben vista, i la seva mal compresa". Arribat a aquest punt ha destacat "l'enorme pragmatisme" de les institucions europees, i per fer-ho ha emprat un símil comercial. "Si en un carrer amb moltes botigues de Manresa se n'hi vol posar una de nova, els comerciants s'ho miren amb recel", però si s'hi instal·la "se la mengen". I això és el que passaria a Europa, "hi pot haver recel inicial", però Europa "es menjaria" una Catalunya independent.
No hi ha ordenament Europeu per dir que "un territori que forma part de la Unió Europea pugui deixar ser-ho". Fins i tot per sortir-ne voluntàriament "Brussel·les dóna dos anys a la part que vol marxar per repensar-s'ho", ha aclarit. I tornant al pragmatisme europeu, "amb tot el respecte cap a Ucraïna", no pot ser que Europa li digui a Ucraïna "vine, vine", i que a Escòcia i a Catalunya "ens vulgui fer fora".
Terricabras ha finalitzat la seva intervenció fent una crida a l'autoestima, en forma d'exercici casolà. "Ningú no ens ha 'de deixar' fer res, farem el que ens doni la gana", i per això "votar només depèn de cadascú de nosaltres". El filòsof ha proposat mirar-nos cada dia al mirall i preguntar "em puc refiar de tu?", i si la imatge reflectida no dubta "ja ho tindrem tot guanyat".
L'acte, que ha estat presentat per Mireia Estefanell i Jordi Pessarrodona, ha comptat també amb els parlaments de Pere Culell, Dionís Guiteras i Ferran Estruch que, junt amb la resta de responsables del partit i el propi Terricabras, han tancat l'acte des de dalt l'escenari al crit d'"in, in-de, in-de-pen-dèn-ci-a".

Selfie massiu del #SíSí amb Estefanell, Pessarrodona i tot el públic del Conservatori. Foto: Pere Fontanals