Oriol Junqueras omple cal Llovet en la seva visita al Bages

Pel líder dels republicans, el referèndum es innegociable

Publicat el 16 de febrer de 2013 a les 23:53
Cal Llovet, a Santpedor, ple per escoltar a Junqueras. Foto: ERC

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, va omplir a vessar la sala cal Llovet de Santpedor en la que va ser la darrera visita del líder independentista a la comarca del Bages el 2013. Abans, Junqueras va aturar-se a Sant Vicenç de Castellet on es va reunir amb el comitè d'empresa de GE Power i va visitar el consistori santpedorenc i l'escola La Serreta. Professors i AMPA del centre educatiu van transmetre al president dels republicans la seva inquietud sobre el futur de l'escola, que va més enllà de la construcció de l'edifici. Junqueras va fer una clara defensa de l'ensenyament públic, alhora que va compartir problemàtiques que pateix personalment en la seva qualitat d'alcalde de Sant Vicenç dels Horts.

Posteriorment, es va desplaçar a la sala cal Llovet on l'esperaven prop de vuit-centes persones, arribades de tots els punts del Bages i fins i tot d'altres indrets com el Maresme. Junqueras va fer una exposició molt clara i pedagògica però expressada amb termes molt funestos. L'argument del cap de l'oposició es va basar en els aspectes econòmics i va deixar de banda els raonaments més sentimentals. El primer tema a tractar va ser l'atur cada dia més creixent que afecta els ciutadans de Catalunya. I és en aquest punt que Junqueras va preguntar: "En quines mans millors que les nostres pot estar el futur del país? Estarà millor en les mans del PP o el PSOE?" El polític republicà va explicar també el suport al govern de CiU per qüestions aritmètiques. Tal i com està configurat ara el Parlament de Catalunya, "CiU ha de ser dins el govern. No hi ha cap alternativa que permeti la governabilitat". Tot i això, Junqueras va deixar molt clar que aquest suport no és gratuït i que el referèndum és innegociable. "ERC farà el possible perquè hi sigui però si no hi és rebentarem el govern. I això no volem fer-ho. Perquè si cau el govern anirem cap a unes eleccions anticipades. I per molt bé vagi, què farem l'endemà?, va exclamar-se el president d'ERC.

L'argumentari va continuar amb els pressupostos per al 2013 que seran, en opinió del president d'ERC, terribles. Junqueras va expressar la seva temença a què molta gent no entengui el suport a unes comptes que seran durs per a una bona part de la població catalana. El líder republicà va mostrar el seu convenciment sobre les possibilitats de no haver de retallar absolutament res. "Si les retallades que ens proposen són de 4.000 milions d'euros, hi ha diferents alternatives. La primera seria que l'estat espanyol deixés de prendre'ns una quarta part dels 16.000 milions que cada any marxen i no tornen. Una segona opció passaria perquè ens paguessin la meitat dels 8.000 milions que estan pressupostats a Madrid i que no ens paguen. Una tercera via seria el repartiment de dèficit", va exposar l'actual alcalde de Sant Vicenç dels Horts. Junqueras va explicar que cada dècima de més de dèficit signifiquen 200 milions d'euros, "malgrat molta gent pugui pensar que una dècima més o menys no té massa importància". Dins els grans números, va aprofitar per denunciar que l'estat espanyol es salta el seu propi límit de dèficit mentre escanya la resta d'administracions. En xifres, el president d'ERC va quantificar aquests números vermells que va generar l'estat espanyol en 70.000 milions d'euros i va posar com a exemple el pressupost destinat a l'exèrcit. Junqueras va explicar que Espanya es gasta cada dia 47 milions d'euros en aquesta partida. "Amb el què suposa la despesa en armament de només deu dies, la Generalitat no hauria de fer cap retallada. A Europa demanen que l'estat espanyol suspengui el contracte plurianual de compra d'armament, que suposa 28.000 milions", va comentar el president dels republicans. El darrer tram de la xerrada va servir per fer un darrer apunt sobre l'ensenyament. I en aquest sentit, el polític republicà es va comprometre a fer tot el possible per eliminar els concerts educatius a les escoles d'elit. "Estem a favor de l'escola concertada i encara més de la pública. Però no d'unes escoles d'elit que separen nens i nenes", va argumentar Junqueras.

L'acte va acabar amb uns llargs aplaudiments i els típics crits d'independència. Prèviament, l'alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, també va intervenir i, apart de denunciar l'ofec al que sotmet l'estat espanyol a Catalunya, va fer una defensa de les administracions locals llaçant una pregunta a l'aire: "Ara parlen de suprimir els ajuntaments de menys de 5.000 habitants. Si un poble desaparegués i el servei l'oferíssim des d'un poble del costat més gran, algú creu que aquests veïns estarien millor atesos?"

La visita de Junqueras al Bages va finalitzar amb un dinar amb més de 200 comensals al restaurant Solers de Santpedor, on els militants i simpatitzants van poder interpel·lar al president del seu partit.