
Pere Culell parla amb Ignasi Mata al Parc de la Seu. Foto: Pere Fontanals
L'alcaldable d'ERC, el manresà de 59 anys Pere Culell, és llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UB al 1978 i especialista en Cirurgia General al 1981, doctor en Medicina i Cirurgia per la UB al 1993 i Màster en Senologia i Patologia Mamària per la UB al 1993.
Actualment és coordinador de Programa de Cribratge del Càncer de Mama del Bages, Berguedà i Solsonès i de la unitat de patologia mamària al Althaia. Membre de l Associació d'Amics de la UNESCO de Manresa, i de CODES-CAM (cooperació desenvolupament del Camerun) entre altres ONG.
Dins del partit, actualment és President del Grup Municipal ERC Manresa, i Membre de l'Executiva Nacional d'ERC com a Secretari Nacional de Política Social i Ciutadania.
Pere Culell viu al barri de la Carretera de Santpedor i te una filla. El seu espai més emblemàtic és el Parc de la Seu i el Puigcardener, ja que, segons reflexiona, "aquí va començar tot, van entrar íbers, romans, Al-mansur, l'exèrcit borbònic, Sant Ignasi, hi ha gòtic, barroc,..."
- Creu que els casos de corrupció estatal o nacional poden afectar les eleccions municipals i com?
- L'experiència ens diu que influencia poc, però és cert que en la situació actual crec que sí. Un dels motius de crear un nou Estat és que sigui net, i s'ha de posar en evidència en aquestes eleccions municipals, que són la primera volta del 27-S.
- Quins 3 punts destacaria del seu programa electoral?
- Emergència social: coordinar totes les entitats que estan treballant per tots aquests temes. Hem de d anar del braç de la PAHC; no pot ser que se sentin maltractats en les seves propostes. Vam aconseguir que s'aprovés per ple una moció per perseguir els pisos buits i negociar amb els bancs i establir un preu social o, en cas contrari, una multa, però no s ha aplicat per manca de valentia.
Emergència nacional: és molt important que els ajuntaments estiguin al costat de la Generalitat, com en l època de la Mancomunitat de Prat de la Riba, o al 1931.
Rehabilitació econòmica: fa 4 anys portàvem un acord de ciutat per a la cohesió econòmica i promoció econòmica, el Pla Estratègic Sistèmic, que es va aprovar al Ple. Ara portem una cosa similar al Pla de Bages, per coordinar els polígons industrials. Manresa hauria de liderar-ho.
- Quines serien les primeres mesures que prendria en cas de ser investit alcalde?
- Sobretot, reunir a totes les entitats que treballen contra la pobresa energètica, desnonaments, per fer una estratègia global com a municipi, i donar-los el màxim suport. S'ha de coordinar; no pot ser que hi hagi duplicitats i que no se sàpiga qui fa què. No es tracta només de donar diners a les entitats. També cal donar informació nutricional a les famílies; per exemple, en famílies no desestructurades, se'ls pot donar menjar cru, i amb el que costaria el menjador, menjar tota la família.
- Perquè cal votar el seu partit? Què aporta de diferent al govern actual?
- ERC som socialdemòcratres, estem per veure si la gent vol una nova nació i per la unió voluntària dels Països Catalans. La majoria ha d'estar a favor d'un estat del benestar en que qui més tingui més ha d'aportar.
Aportaríem aquesta visió de necessitat de transparència, de liderar el Pla de Bages, liderar les entitats manresanes, i les seves iniciatives perquè si no ets sensible no ho veus com un problema.
Hem destinat massa diners a pagar bancs per eixugar massa el deute, quan s'hagués pogut destinar més a serveis socials. S'han de resoldre els problemes reals, perquè hi ha més dels que sembla, i la gent, enlloc d'anar a l Ajuntament van a entitats com Càritas.
- Creu que el seu partit donarà un pas endavant cap al govern? o seguirà sent un partit que planteja poca oposició?
- Des de 1979, tan sols hi ha hagut alcaldes de CiU o del PSC. La ciutadania és qui ha de decidir si vol un alcalde republicà. Portem gent d'altres partits (els número 3 de MoVeM, MNRS i ICV del 2011), de sindicats, la presidenta de l AVV. de Sant Pau,... som una llista molt oberta i feta per governar.
ERC ha estat soci d'ICV i de PSC en el passat durant 16 anys i ara hem intentat fer una oposició constructiva, no entorpint, excepte en casos d'acomiadament de treballadors municipals, i en el redactat inicial i avanç del POUM.
- Entraríeu en un govern amb CiU?
- Això ho ha de dir la gent. És difícil llegir el resultat l'endemà de les eleccions, la gent marca el que vol, i crec que hi haurà molta fragmentació. M'agradaria un govern que anés des de la CUP fins a CiU: sobiranista i que tothom aporti la seva vessant. És possible que CiU governi amb minoria, tot i que té molta afinitat amb PSC i CUP, i potser pactin amb ells, si calgués.
- Creus que partits com Millor Manresa us poden treure vots?
- És una incògnita, fa 4 anys es van presentar per separat MoVeM, MNRS i Solidaritat i van sumar uns 1800 vots. A vegades, ser segona o tercera força, o tenir un regidor més ve de 200 vots. Teòricament, Millor Manresa agafa partits sobiranistes i MoVeM. Nosaltres, però, tenim la número 3 del partit veïnal, i ells el 4, i no he vist enlloc que aquest partit doni suport a uns o a uns altres.