El grup de persones que va iniciar una recollida de signatures en contra de la zona de baixes emissions de Manresa tot just després que s'aprovés en el ple del passat mes de setembre, va presentar divendres passat un seguit d'al·legacions contra la seva aplicació i demanen un enfocament "més equilibrat i respectuós amb els drets dels ciutadans, l'economia local i els principis de proporcionalitat i justícia". Aquestes al·legacions s'han presentat juntament amb 5.334 signatures, recollides tant presencialment com per internet.
Val a dir que el grup original que va iniciar la recollida de signatures es va dividir recentment per desavinences a l'hora d'enfocar l'estratègia per fer-se sentir. Mentre que aquest grup ha decidit presentar les al·legacions en el termini legal que hi ha per fer-ho, l'altre grup optarà per demanar una intervenció en el proper ple municipal a l'empara d'un partit polític, tot i que no ha confirmat quin seria.
Les al·legacions presentades per aquest grup de ciutadans es basen en vuit eixos. Per començar, assegura que vulnera els "drets fonameentals", ja que la mesura aprovada vulnera "la llibertat de circulació, el dret a la propietat privada i al seu ús i al dret a la igualtat davant la llei". També recorda que els vehicles que quedaran exclososs de l'accés a la ZBE "compleixen amb les normatives vigents, superen l'ITV i paguen els impostos corresponents".
El segon punt incideix en l'impacte negatiu en l'economia local, sobretot si s'implementa abans que altres ciutats de l'entorn, i més amb una zona "molt superior a altres ciutats". El tercer puntt aprofita les 5.334 signatures recollides per demanar una consulta popular per decidir sobre la implementació de la ZBE. Fins i tot, el quart punt fa una proposta: aprofitar la infraestructura dels carrers de la ciutat amb càmeres de control d'accés per limitar la ZBE de Manresa a aquestes vies.
El cinque punt proposa més alternatives: que "les restriccions de circulació previstes per a la ZBE es limitin exclusivament als dies en què es registrin alts nivells de contaminació", i posa com a exemple altres ciutats europees. El sisè punt alerta que, tot i que la normativa europea obliga a la creació d'una ZBE, "en cap cas no parla d'un règim de penalitzacions", de manera que "tant es poden aplicar multes d'un cèntim, com lliurar una simple nota informativa". Finalment, les al·legacions alerten que hi ha precedents judicials d'anul·lació de ZBE en diversos municipis de Catalunya "per l'impacte desproporcionat que generen".
El document també demana l'accés a l'expedient administratiu complet relacionat amb la implantació de la ZBE a Manresa".