Roser Alegre s'estrena en política de partits encapçalant Fem Manresa, la llista hereva de la CUP que fa quatre anys va ser la tercera força més votada només per darrere de CiU i ERC. Aquesta vegada ho fa de la mà dels Sobiranistes de Nuet que, a la pràctica, és EUiA al Bages, i del Som Alternativa d'Albano Dante Fachin. Tenen el handicap, però, d'estrenar nom sense cap referència directa a la seva arrel cupeire.
- Quines són les línies mestres del programa electoral de Fem Manresa?
- La nostra idea troncal és posar la vida de les persones al centre, teixint un model de ciutat inclusiu i participatiu pensat per a totes les persones que hi viuen. També pretenem destinar els recursos de l'Ajuntament a tot el que repercuteixi en benefici social, per davant de qualsevol altra inversió. Només d'aquesta manera aconseguirem que el màxim nombre de manresanes tinguin una vida digna.
- Així doncs, i ara que el deute està pràcticament eixugat, la seva prioritat és invertir en l'àmbit social més que no pas en el ciment, entenc.
- Completament. De fet, un dels nostres lemes ja ho diu: "Parlarem de vida i no de ciment". En aquest sentit, si hi ha diners per invertir els destinarem a mesures socials que busquin dignificar la vida de la ciutadania, i no en construccions que per a nosaltres no són prioritàries.
- D'aquestes mesures socials que diu, quines són les que s'han de tirar endavant amb més urgència?
- La de poder ampliar el parc públic d'habitatge per fer front a l'emergència habitacional que pateix la ciutat; la de tirar endavant la Cuina Central Municipal -un servei de menjador per a centres i equipaments municipals-; la d'implementar el servei de recollida de residus porta a porta, i la de municipalitzar la zona blava per assumir-ne la gestió directa des de l'Ajuntament.
- Comencem per l'habitatge. D'on trauran els pisos?
- N'intentarem recuperar de bancs i grans tenidors i, paral·lelament, ajudarem (econòmicament) aquells petits propietaris que no tenen diners per a rehabilitar els pisos que tenen buits, a arreglar-los i destinar-los a lloguer social.
- I això de la Cuina Central Municipal, què pretén?
- Es tracta d'una idea que vertebra diferents àrees i que posa en relació diferents objectius que tenim per a la ciutat: d'una banda, repercutirem sobre el benestar alimentari tant de llars d'infants, centres de dia o residències municipals, i de l'altra, potenciarem la feina que fan els petits i grans productors ecològics que treballen a l'Anella Verda de Manresa, perquè els plats que oferirà aquest servei estaran cuinats amb els aliments que els agricultors locals cultivin. Amb això aconseguirem generar llocs de treball que depenguin directament l'Ajuntament i deixarem d'externalitzar un servei de menjador que a vegades suposa una gran despesa i no sempre té el benefici alimentari que se li pressuposa.
- Ha parlat del servei de recollida de residus porta a porta. Manresa té un bon perfil per implementar-lo?
- Tècnicament ja se'ns ha explicat diverses vegades que sí que és possible. Per tant, el que haurem de fer serà mirar, en cada barri o sector de la ciutat, quina és la millor manera per a poder-lo dur a terme, perquè està clar que no tots els barris són iguals ni tenen les mateixes característiques a nivell d'habitatge. En aquest sentit, el primer caldrà serà encarregar un estudi tècnic perquè els professionals ens marquin quines pautes haurem de seguir per implementar el servei. Tampoc podem oblidar que es tracta d'un procés en el qual la relació directa amb el ciutadà hi tindrà un paper fonamental. És per això que el primer pas serà explicar i sensibilitzar la gent, perquè sabem que és una qüestió que, de bones a primeres, pot generar controvèrsia.
- A banda de la zona blava, quins altres serveis són susceptibles de ser municipalitzats?
- Podríem parlar d'un servei funerari municipal així com un servei de neteja dels edificis públics de l'Ajuntament. Aquest darrer podria tirar endavant a través de l'empresa municipal Fòrum, per exemple.
- De Fòrum?
- Sí. Hem de pensar que una de les raons per les quals es va crear Fòrum va ser per impulsar la rehabilitació urbana de la ciutat. Malauradament, però, aquest òrgan pràcticament sempre ha funcionat com una mera immobiliària. És per això que des de Fem Manresa creiem que és millor que inverteixi part del seu temps a la millora dels edificis municipals, i no pas al que ha fet fins ara.
- També serà una eina de gestió de les polítiques d'habitatge que volen tirar endavant?
- La idea és mirar de prioritzar i reconduir la tasca de Fòrum. Volem que treballi pel dret a l'habitatge, tot reformulant i reorganitzant les funcions que duu a terme. En aquest sentit, entenem que el que hauria de fer és una tasca de mediació entre comunitats; un treball de caràcter social, perquè si bé la rehabilitació és important a nivell estructural, també és essencial que hi hagi un òrgan de mediació entre veïns i veïnes que ajudi a resoldre problemàtiques.
- Aquest mandat serà el del projecte Manresa 2022... Si entren al govern, com l'enfocaran?
- Primer de tot hauríem de veure en quin moment es troba, ara mateix, el projecte. Al començament, semblava que seria un gran esdeveniment i que permetria, durant els anys previs, una sèrie de millores i de reclams turístics. La realitat és, però, que des de Fem Manresa posem en dubte que s'hagi aconseguit. De fet, creiem que ha servit d'excusa a l'equip de govern per impulsar algunes actuacions a la ciutat. Sigui com sigui, per a nosaltres Manresa 2022 no és una prioritat a nivell cultural.
- Seria un bon resultat per a Fem Manresa mantenir els tres regidors que actualment té la CUP, o apunten molt més amunt?
- L'objectiu és sortir a guanyar. I aquest sortir a guanyar no implica vèncer a les eleccions en termes absoluts, sinó que es refereix a poder tenir la capacitat de transformar la ciutat i d'aportar les nostres propostes perquè hi hagi un canvi real a Manresa. Davant d'això, si mantinguéssim els tres regidors que la CUP ha tingut fins ara, en cap cas diríem que és un mal resultat, però el que està clar que el nostre objectiu és ampliar i sumar més regidores a l'Ajuntament, ja siguin quatre, cinc, sis o totes les que puguem per poder incidir en el govern i poder participar-hi activament.
- El fet que les sigles de la CUP no surtin en el nom de la candidatura, pot ser un handicap? O més aviat creuen que els pot beneficiar?
- Si vam decidir fer aquesta confluència va ser perquè vam creure que podria ser positiu. No obstant, no podrem treure conclusions concretes fins que no hagin passat les eleccions. El que estem segures és que el fet de no haver-hi les sigles de la CUP en el nom de la candidatura no serà un handicap, bàsicament perquè des del començament hem deixat molt clar i hem explicat molt bé qui som la gent de Fem Manresa, d'on venim i què fem. Aquesta entesa amb EUiA i Som Alternativa ha donat bons resultats a altres ciutats i estem segures que la militància i el perfil de votant habitual de la CUP té força clar qui som i amb quines sigles ens presentem a les municipals.
- Parlem de possibles pactes. En el cas que s'apostés per un govern d'esquerres, veurien factible pactar amb el PSC?
- Ara com ara no volem parlar de pactes amb cap sigla ni partit. El que volem és poder transformar la ciutat i poder-hi ser. Nosaltres portem diferents propostes per fer efectiu aquest canvi, i entenem que són indispensables per poder dignificar la vida de tots els manresans i manresanes. A partir d'aquí, ja es veurà qui està disposat a assumir aquest compromís. El que està clar és que en cap cas no ens posarem a governar amb algú que no prioritzi aquestes necessitats reals per a tots i totes.
Roser Alegre: «Portem propostes per dignificar la vida de les persones, no governarem amb qui no les prioritzi»
La CUP va ser tercera força a Manresa en les eleccions de 2015 i ara afronta el repte de presentar-se acompanyat d'EUiA i de Som Alternativa amb un nom nou: Fem Manresa
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-

- Pere Fontanals
- Responsable de NacióManresa
Publicat el 22 de maig de 2019 a les 00:00
Actualitzat el 24 de maig de 2019 a les 15:13
Et pot interessar
-
Política Dissabte començarà el període de votacions del pressupost participatiu de Sant Fruitós
-
Política «Manresa serà la tomba del feixisme» davant la parada de Sant Jordi d'Aliança Catalana
-
Política L'Ajuntament de Navàs aprova el pressupost més elevat de la seva història
-
Política La Generalitat farà obres de millora a les estacions d'autobús de Manresa i de Navàs