Cent persones segueixen la classe sobre les Bases de Manresa a la Universitat d'Estiu

Manresa ha estat protagonista aquest dimarts al migdia a la Universitat, que té lloc a Prada de Conflent

Mesa de la sessió sobre les Bases de Manresa a la Universitat Catalana d'Estiu
Mesa de la sessió sobre les Bases de Manresa a la Universitat Catalana d'Estiu | AjM
Redacció
22 d'agost del 2017
Actualitzat a les 17:10h
Les Bases de Manresa, aprovades el 1892 al Saló de Sessions de l'Ajuntament, han estat protagonistes aquest dimarts a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada. La sessió ha analitzat les repercussions que el document, considerat un dels textos precursors del catalanisme polític, ha tingut als diversos territoris dels Països Catalans. A l'acte hi ha participat un dels comissaris del 125è aniversari de les Bases de Manresa, Jordi Rodó, i n'ha fet la clausura l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent.

L'alcalde s'ha referit a la importància de les Bases aprovades per la Unió Catalanista i hi ha afegit que la commemoració dels 125 anys ha significat una divulgació molt important del que van significar. S'ha de recordar que la commemoració del 125è aniversari és un dels esdeveniments oficials d'aquest any del Govern de Catalunya. L'alcalde també ha apostat perquè Manresa recuperi el protagonisme que tenia en el moment que la ciutat va ser escollida per acollir l'assembla de la Unió Catalanista que va aprovar les Bases.

La sessió portava per títol 125 anys de les Bases de Manresa. Repercussió als Països Catalans i ha servit per analitzar quin impacte van tenir a Catalunya, a les Illes Balears i al País Valencià els debats de l'assemblea de la Unió Catalanista que es va reunir a la capital del Bages el març de 1892 i el document final que es va redactar: les Bases per a una Constitució regional catalana, conegudes com les Bases de Manresa.

L'acte ha tingut lloc a l'amfiteatre del Liceu Renouvier de Prada, i ha estat presentat pel president de la Universitat Catalana d'Estiu i de l'Institut d'Estudis Catalans, Jordi Casassas, també catedràtic d'Història de la Universitat de Barcelona. Posteriorment, hi han intervingut els professors Sebastià Serra, de la Universitat de les Illes Balears; i Josep Miquel Santacreu, de la Universitat d'Alacant; i Jordi Rodó, comissari de la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa. La cloenda ha anat a càrrec de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent.

Després de l'acte, l'alcalde de Manresa ha tingut l'ocasió de reunir-se amb els consellers de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, i de les Illes Balears, Fanny Tur, que han fet costat a la commemoració de les Bases de Manresa.

La UCE celebra enguany, des del dia 16, la 49a edició amb el lema Una societat, una cultura, un país, un futur.