El grup del Moianès blanquejava diners de les màfies de l'est

El patrimoni embargat al clan familiar ascendeix a més de 15 milions d'euros en joies, vehicles, obres d'art i diners en efectiu

Redacció
23 de setembre del 2015
Actualitzat a les 15:30h
Diners, armet i altre material confiscat durant l'operació Laika.
Diners, armet i altre material confiscat durant l'operació Laika. | Mossos

Diners, armet i altre material confiscat durant l'operació Laika. Foto: Mossos


Tal i com va informarManresainfo.cat, agents dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal adscrits a l'Àrea Central de Crim Organitzat i a l'Àrea Central de Delictes Econòmics van detenir, el 18 de setembre passat, deu persones com a presumptes autores de delictes fiscals, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

La investigació es va iniciar a principis de 2012 quan els Mossos van detectar l'assentament d'un clan familiar armeni a Santa Maria d'Oló, amb antecedents delictius als Estats Units d'Amèrica, vinculats a un complex entramat societari que presentava elevats nivells de facturació que no eren compatibles amb les seves infraestructures humanes i logístiques.

Per la seva banda, l'FBI també va informar que aquestes persones es trobaven en territori català i que, anteriorment, havien estat detingudes als Estats Units d'Amèrica per blanqueig de capitals.

L'estudi de les empreses va comportar que aflorés un entramat societari amb objectes socials molt diversos, que anaven des de la promoció immobiliària al negoci de les piscifactories  i que tenien com a nexe d'unió que estaven controlades pel mateix grup familiar, amb antecedents criminals als Estats Units d'Amèrica. A partir d'aquest moment va començar un exhaustiu estudi econòmic retrospectiu centrat en els moviments dels diners del conjunt de l'estructura societària durant els darrers deu anys, tant de les persones físiques com de les jurídiques que integraven l'entramat.

La traçabilitat dels diners va possibilitar acreditar que els arrestats es relacionaven amb persones i empreses vinculades amb les màfies de l'est i que, principalment, tenien el seu origen en una multitud de jurisdiccions estrangeres, algunes de les quals considerades paradisos fiscals o territoris no cooperants en matèria d'intercanvi d'informació fiscal com Hong Kong, les Illes Feroe o les Illes Verges britàniques.

En els casos on ha estat possible seguir els rastres dels fons, els investigadors han pogut establir que una bona part dels diners tenia el seu origen a Rússia, des d'on es canalitzaven cap a l'Estat espanyol a través de Luxemburg, d'entre d'altres territoris.

En molts casos els diners arribaven a l'entramat societari ubicat a Catalunya sota la cobertura d'operacions comercials o préstecs, si bé un estudi econòmic posterior va acreditar que algunes d'aquestes operacions eren operacions de blanqueig de diners fonamentades en la sobre-facturació de maquinària industrial o la realització de préstecs simulats, més coneguts com auto préstecs.

Una cop els diners entraven a l'Estat espanyol, començava una frenètica activitat  de transferències entre les altres empreses de l'entramat i les persones físiques que hi estaven vinculades, de tal forma que el seguiment dels diners era pràcticament impossible de determinar amb exactitud en tant que l'estructura bancària creada a tal efecte comptava amb més de 250 comptes corrents.

Un cop els agents van tenir plenament identificats els membres de la trama, el 18 de setembre es va dur a terme un operatiu policial, coordinat pel Jutjat d'instrucció núm. 4 de Manresa, en vuit immobles i empreses de les localitats de Vic, Lleida, Santa María de Oló, Olost i Manresa.  En aquest operatiu, a banda de la detenció de nou persones de nacionalitat espanyola i armènia, s'hi va intervenir una gran quantitat de documentació econòmica, equips informàtics, joies amb un valor superior als dos milions d'euros i 500.000 euros en efectiu. El desè detingut, un advocat d'un bufet que els assessorava a nivell empresarial i mercantil, es va fer a Madrid.

A més, el jutge també ha decretat l'embargament de catorze propietats, així com el bloqueig bancari de diversos productes financers i sis vehicles d'alta gamma, de manera que el valor del conjunt del patrimoni objecte de la intervenció supera àmpliament els 15.000.000 euros.

La gran quantitat d'obres d'art, joies i altres objectes antics localitzats en el domicili del principal investigat ha obligat a precintar el domicili sota custòdia policial a l'espera que diversos experts determinin l'abast real de la seva vàlua.

La investigació, que també ha comptat amb la participació activa de l'Agència Estatal d'Administració Tributària per l'aparició de presumptes delictes fiscals, encara no es dóna per finalitzada ja que encara manca la documentació econòmica sol·licitada a alguns països, així com l'estudi de la gran quantitat de documentació intervinguda en el decurs de les entrades i perquisicions realitzades.

Després de declarar en seu judicial, el jutge ha decretat la llibertat amb càrrecs per als deu detinguts, amb prohibicions de sortida del territori estatal i l'obligatorietat de presentar-se al jutjat.