Es renova la taula d'orientació geogràfica del cim de la Mola

L'Obra Social Caixa Sabadell hi inverteix 61.000 euros. La taula anterior, del 1960, s’hi va col·locar pel centenari de l’entitat, i l’actual en commemora el 150è aniversari

Publicat el 14 de setembre de 2009 a les 18:05
L’Obra Social Caixa Sabadell organitza diumenge 20 de setembre a les 11h una jornada popular al cim de la muntanya de Sant Llorenç del Munt –popularment, la Mola–, el punt més alt d’aquest parc natural entre el Vallès i el Bages. El motiu de l’acte, gratuït i obert a tothom, és la renovació de la taula d’orientació geogràfica de l’indret. L’element indica les poblacions i els accidents naturals que s’hi veuen sobre el dibuix dels 360 graus del paisatge en dos semicercles.

Mig segle d’història
La caixa catalana degana va instal·lar-hi la taula antiga el 1960, pel seu centenari, i ara n’ha construït una de nova i la hi ha col·locat amb el mateix esperit de fa 50 anys: promoure l’estimació i el coneixement de l’entorn; en aquest cas, de la Catalunya central. Aquest cop es tracta, de fet, d’un dels últims actes de la commemoració del 150è aniversari de Caixa Sabadell. El pressupost de l’acció, aportat íntegrament per l’Obra Social Caixa Sabadell, supera els 61.000 euros.

Presència institucional
A les 11 h, la jornada començarà amb els parlaments del diputat de l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i del president de Caixa Sabadell, Salvador Soley i Junoy. Acabades les intervencions institucionals, s’hi oferirà un refrigeri.

L’acte comparteix temps i espai amb la ballada de sardanes (11.30 h) que la Unió Excursionista de Sabadell (UES) hi organitza cada any. La UES també hi convoca una missa a les 10 h.

Una taula més gran i millor
La nova taula d’orientació de la Mola és més gran que l’anterior –fa quasi tres metres de diàmetre– i l’ha elaborat artesanalment –està pintada a mà– l’empresa francesa de senyalització turística Empreinte, especialitzada en lava esmaltada i amb una divisió dedicada a les taules d’orientació.

Reprodueix elements clau de la vista des de la Mola tot prenent com a referència fotografies de l’entorn i permet consultar-la per interpretar el paisatge des del seu eix ja que està formada per dos semicercles entre els quals el visitant pot passar. La taula antiga no desapareixerà sinó que s’exposarà al cim de la Mola, en un emplaçament que encara s’ha de determinar.

El visitant podrà llegir la inscripció “Taula d’orientació geogràfica de la Mola – Sant Llorenç del Munt” al semicercle nord i, a la meitat sud, “Caixa Sabadell a l’excursionisme català”. Els dos arcs de circumferència s’hi pot veure, també, l’any de fundació de Caixa Sabadell (1859) i l’actual.

Una operació espectacular
La substitució de la taula d’orientació antiga per la nova tindrà lloc el 17 de setembre al matí. En una desena de viatges, un helicòpter traslladarà la nova taula d’orientació des de l’aparcament de Can Robert fins al cim de la Mola, inaccessible per als vehicles motoritzats.