Un any i mig de presó per a l'exgerent de Monserveis per tenir 52 treballadores sense papers

La CGT denuncia que "mantenir en situació d'explotació a desenes de persones durant anys, li surt realment molt barat" a Xavier Pubill

Publicat el 13 de novembre de 2023 a les 18:09
Actualitzat el 13 de novembre de 2023 a les 18:41
L'Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat l'exgerent de Monserveis, Xavier Pubill Cunill, per un delicte contra els drets dels treballadors a la pena d'1 any i 6 mesos de presó, 1.800 euros de multa i la inhabilitació per l'exercici com empresari durant el temps que dura la pena. Tanmateix, al tractar-se d'una condemna inferior a dos anys, l'empresari no haurà d'entrar a presó. Monservei era una empresa de cures i serveis domiciliaris que operava a Berga i Manresa. La Fiscalia demanava 3 anys i mig de presó per a Pubill.

Els fets es remunten a 2018 quan, arran d'una denuncia de la CGT a Inspecció de Treball, es van poder demostrar les pràctiques d'explotació laboral a les que sotmetia Monserveis, i concretament el seu gerent, a desenes de treballadores en situació irregular. En aquest sentit, Inspecció va demostrar que 52 treballadores no estaven donades d'alta a la Seguretat Social, 30 de les quals estaven en situació irregular. L'empresa era gestionada per Xavier Pubill.

Les condicions d'explotació a les que sotmetia a les seves treballadores, majoritàriament dones, "ratllaven l'esclavisme", denunciava el sindicat. Servint-se de la situació que provoca la Llei d'estrangeria, l'empresa donava feina a dones en situació irregular que tenia treballant sis dies a la setmana "per uns salaris irrisoris". Això va motivar que moltes d'aquestes dones s'afiliessin al sindicat i decidissin lluitar contra aquesta situació. Per això, vam constituir una secció sindical dins l'empresa, conformada per treballadores en situació irregular i d'altres amb permís de treball. La CGT va interposar desenes de denuncies als jutjats socials i a Inspecció de Treball, va fer desenes de concentracions i molta denúncia pública. Gràcies a això, desenes de treballadores en situació irregular van poder obtenir els papers i van poder cobrar indemnitzacions de FOGASA.

Tot i així, la CGT es mostra disgustada per la sentència. "Mantenir en situació d'explotació a desenes de persones durant anys surt realment molt barat", ha afirmat. El sindicat ha comunicat la sentència a l'autoritat laboral demanant que executin el cobrament dels 750.000 euros de multa que van posar a l'empresa i que investiguin el tancament de Solubages (Monserveis) "amb l'ajuda de Lluís Galleguet que va posar Eva Serrat, dona de Xavier Pubill, de delegada sindical per la UGT per facilitar el tancament de l'empresa" i, posteriorment, el de Cuidomus, l'empresa que es va quedar amb Solubages, "maniobres destinades a esquivar el pagament de la multa".

El sindicat denuncia que les empreses continuen operant, actualment, sota la marca d'Unicuida.