Fas servir Lite, l'app de TikTok que et paga per veure vídeos? Tens un problema

El nou servei de la multinacional xinesa és considerada "tòxica i addictiva" i les presions de la Unió Europea han precipitat la retirada voluntària de les bonificacions

La multinacional xinesa propietat de TikTok pot tenir problemes a Europa
La multinacional xinesa propietat de TikTok pot tenir problemes a Europa | Unsplash
Victor Rodrigo
24 d'abril del 2024
Actualitzat a les 17:54h

Una de les aplicacions sorgides de la matriu TikTok -que ja és una aplicació de per si, a més d'una xarxa social immensa- ha estat durant mesos en el punt de vista de la Comissió Europea i finalment ha hagut de renunciar al seu tret característic per sobreviure. Lite, coneguda per molts adolescents i joves d'arreu del planeta, permetia als seus usuaris "cobrar" per veure vídeos, però ja no ho farà més, tal com ho ha decidit la multinacional xinesa de manera voluntària. Encara que només és dirigida a majors d'edat, la facilitat amb la qual els menors esquiven la restricció és alarmant. Per aquest motiu i altres més, com el de la seguretat i les dades, van iniciar una investigació d'una app que només està disponible a Espanya i França dins de la UE.

La multinacional tenia fins aquest 23 d'abril, dia de Sant Jordi, per presentar un informe sobre avaluació de riscos. Si no reaccionava, s'enfronta a un paquet de multes i sancions que podia arribar a la suspensió sistemàtica de l'aplicació en territori europeu. Les indagacions es duen a terme des del febrer en el marc de la nova llei de serveis digitals aprovada des de les institucions europees. La nova legislació comunitària obliga les grans plataformes a dur a terme avaluacions d'impacte abans de desplegar nous serveis a la Unió Europea. TikTok primer tenia vint-i-quatre hores per presentar una avaluació decent sobre Lite davant les autoritats de Brussel·les, però les autoritats europees van ampliar terminis

Per què era tan exitosa Lite de TikTok?

Diners suposadament fàcils i a canvi de les teves dades. Lite és un programa que permetia als usuaris acumular punts descobrint contingut nou o realitzant determinades accions i que després podrien bescanviar per una espècie de "regals" per gastar en altres plataformes de compra com Amazon o via PayPal, així com per premiar creadors a TikTok. Molts creadors van aprofitar l'auge exponencial de la plataforma per destinar-hi tots els recursos possibles. La falta de control per aquesta xarxa social, que ja és sota la lupa dels EUA i la Unió Europea, va generar una onada d'ingressos per a molts dels usuaris que fan vídeos.

TikTok, en fase de prohibició als EUA

No és l'únic problema al qual s'enfronta la multinacional. La xarxa social podria acabar a la paperera tecnològica als EUA, després que el Congrés aprovés bloquejar la companyia ByteDance (matriu de TikTok) si no ven la seva participació nord-americana. En cas que TikTok acabi prohibida als Estats Units la gran beneficiària serà Meta -companyia que engloba Facebook, WhatsApp i Instagram-, però també Google i Amazon. Els principals actors del mercat nord-americà, ja fa temps que veuen com TikTok creix exponencialment. Diversos exemples mostren la seva preocupació: l'aparició dels reels d'Instagram o els shorts de YouTube demostren, segons els i les expertes, els intents per adaptar-se a l'èxit de TikTok.

Però és encara més destacable que Meta, que ja va ser condemnada pels tribunals, la Unió Europea (UE) i diverses investigacions van exposar les seves pràctiques il·legals de venda de dades personals, no hagi patit una prohibició similar. Un reportatge del Time del 2018 va revelar com Facebook va condicionar de manera alarmant les eleccions presidencials del 2016. Altres investigacions com les de The New York Times, The Guardian The Observer van destapar l'escàndol de Cambridge Analytica amb Facebook, permetent recol·lectar desenes de milions de dades de l'audiència. El setembre de 2019, el portal especialitzat TechCrunch va publicar que Facebook va deixar durant un any un servidor sense cap mena de protecció. S'hi podien accedir a més de 400 milions de telèfons. Tampoc va haver-hi reaccions. Només n'hi ha hagut amb una companyia estrangera.