Una de les raons que més sovint donen els xenòfobs per tancar als CIE les persones que es troben al país de manera irregular i expulsar-les és que "no compleixen la llei". Com que no entren "legalment" al país, no tenen dret a ser-hi i, per tant els en fem fora.
El Consell d’Europa, que va néixer en acabar la Segona Guerra Mundial i que té com a objectiu garantir el respecte als drets humans a Europa, acaba de presentar un informe que demostra que l’estat espanyol és qui no compleix la llei en matèria d’estrangeria. Trobo a faltar els "defensors de la llei" exigint responsabilitats als delinqüents que se la salten, que en aquest cas formen part de la policia.
Les anomenades "devolucions en calent", que estan prohibides a la Unió Europea perquè vulneren aquests drets, són el pa de cada dia a la frontera sud. La policia espanyola se salta la llei i retorna immediatament al Marroc qualsevol que pesqui saltant la tanca (que té ganivetes al capdamunt i deixa ferides inhumanes als que ho intenten), quan no dispara a l’aigua perquè s’ofeguin els que pretenen travessar l’estret de Gibraltar.
Els tornen al Marroc sense identificar-los, sense informar-los del seu dret a petició d’asil polític, sense preguntar ni tan sols de quin país venen. Tot això és il·legal, ho fa l’estat cada dia i hi ha tanta gent a qui li sembla bé que ni tan sols se n’amaga.
El Consell d’Europa no té poder coercitiu sobre els estats que el conformen i, per tant, no hi haurà multa a pagar, ni comptes a retre enlloc més que a les urnes. En el que em sembla un exercici de sarcasme, perquè té ben poc de realista, s’ha ofert a formar la Policía Nacional i la Guardia Civil en matèria de drets humans, perquè sàpiguen tractar com a persones els migrants que troben. M’agradaria llegir la notícia que diu que ho accepten, i que milers de policies reben una formació que està clar que necessiten. M’agradaria llegir més endavant, d’aquí a un o dos anys, un altre informe del Consell Europeu que digui que la situació ha millorat substancialment, que es respecten els procediments legals en matèria de recepció de migrants, i que puja el nombre de peticions d’asil concedides.
A les darreres eleccions estatals el tema de la frontera sud no es va tractar; va ser com si no hi hagués cap problema. En època electorals, els partits fan veure que no existeix cap tensió a Ceuta i Melilla, i els votants no exigeixen propostes humanes.
Ara fa un any sentíem un a por ellos que ens va glaçar la sang. Ens van apallissar com a delinqüents quan l’única cosa que fèiem era defensar els nostres drets. Tant de bo aquella experiència ens serveixi per posar-nos a la pell dels que han de fugir del seu país i es troben unes forces de seguretat que els neguen els drets que tenen per llei. Perquè si no n’hem après res més que a mirar-nos el melic, d’aquella experiència, i quan a por ellos va per uns ellos que no sentim com a nostres i ens és indiferent, potser ja tenim la policia que ens mereixem.
«A por ellos»
«Perquè si quan 'a por ellos' va per uns 'ellos' que no sentim com a nostres i ens és indiferent, potser ja tenim la policia que ens mereixem»
Ara a portada
06 de setembre de 2018