Alerta: infeccions de transmissió sexual

«Davant de la clara alerta d'increment de les infeccions de transmissió sexual i no disminució dels nous casos d'infecció VIH cal reforçar les polítiques davant les conductes sexuals de risc»

10 d’abril de 2017
Les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) són un tema prioritari de salut pública. Cal conscienciació del risc i promoure comportaments sexuals més segurs i continuar augmentant la detecció i control.

Catalunya disposa de bon seguiment epidemiològic de les infeccions de transmissió sexual. El CEEISCAT (Centre Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual  VIH/SIDA), liderat pel doctor Casabona, ens posa a disposició, des de fa 22 anys, l'evolució detallada de les ITS a Catalunya així com les variables de les conductes sexuals.

Les dades disponibles indiquen un increment de les ITS valorable els darrers anys a Catalunya; més enllà de la millora evident diagnòstica, de les declaracions i registre. Disposem d'una xarxa de serveis de vigilància epidemiològica sentinella que són els responsables de fer seguiment arreu de Catalunya, des dels centres de salut, dels centres comunitaris d'entitats i oficines de farmàcia, dels serveis d'assistència a la salutsexual i reproductiva (ASSIR) i tots els serveis hospitalaris implicats.

L'alerta davant de l'augment ITS sobretot és troba entre els joves de 18-25 anys i entre els homes que tenen sexe amb homes (HSH). Fa pocs dies, la doctora Alberny, responsable del programa de prevenció i control de les ITS a l'Institut Català de la Salut, alertava dels increments. L'any 2016 és van declarar 10.519 nous casos ITS des de l'atenció primària. Hi va haver un increment, respecte l'any anterior, registrat, de Clamídia del 67% (70% en persones heterosexuals), un augment 65% de gonorrea i un 34% de sífilis, sobretot en homes que tenen sexe en homes.

El CEEISCAT ens permet observar i confirmar aquestes dades anteriors davant les tendències registrades de les ITS des del 1995. L'herpes i els condilomes acuminats són les ITS més freqüents, en homes i en dones joves, sobretot. El linfogranuloma veneri s'observa en forma de brots, especialment en HSH. En la darrera dècada analitzada (2006-2015) constatem com la sífilis infecciosa s'ha multiplicat per quatre, 89% homes i 76% entre homes que tenen sexe amb homes o com la infecció gonocòccia s'ha multiplicat per tres en homes i dones però amb una clara presència entre homes homosexuals. La gran mobilitat de persones importa algunes noves ITS; fins al moment molt poc prevalent (fongs, virus Zika....).

La infecció pel virus de la Sida a Catalunya és, avui, bàsicament una infecció de transmissió sexual. A Catalunya unes 33.600 persones conviuen amb el virus VIH, encara que unes 8.000 no ho saben. La gran majoria  de les persones infectades en les darreres dos dècades han sigut a través de sexe no segur. El 79% dels infectats pel virus VIH, a Catalunya són homes. Cal fer prevenció i diagnòstic precoç. El 42% dels diagnosticats tenen un diagnòstic tardà i això no permet trencar la cadena de transmissió. En els darrers anys s'incrementen les infeccions especialment en HSH. Unes 600 persones/any a Catalunya són diagnosticades d'infecció VIH.

La infecció de l'hepatitis A, B, C poden ser  també infeccions de transmissió sexual. I determinades pràctiques sexuals les estan fent créixer entre HSH. En ocasions, són les infeccions per VHC, especialment i B, coinfeccions amb el virus de la SIDA. Durant les dècades dels vuitanta i noranta les infeccions VIH i hepatitis C i B eren freqüents entre persones que consumien drogues via parenteral (ADVP) i intercanviaven material de venopunció. Aquestes conductes han disminuït tot i que encara el 16,7% dels ADVP estan infectats de VIH amb una alta coinfecció amb el virus de l'hepatitis B i C i el 8% de persones privades de llibertat en centres penitenciaris a Catalunya.

Davant de la clara alerta d'increment de les infeccions de transmissió sexual i no disminució dels nous casos d'infecció VIH (més alta que la mitjana europea) cal reforçar les polítiques davant les conductes sexuals de risc.

Sabem que a Catalunya als 14 anys més del 25% dels joves s'inicien al sexe oral o de penetració anal o vaginal. Tenen coneixement i accés a informació i al preservatiu i l'utilitzen entorn d'un 85% en les sexes primeres relacions però de manera no consistent en les relaciones entre l'adolescència i els 25 anys aproximadament. Els rols de gènere persisteixen i cal focalitzar en educació sexual adaptada a cada persona i a la diversitat d'opció sexual. La majoria de joves s'informen del sexe a través d'Internet. D'ací la importància d' informació solvent i resposta personalitzada. Des de fa anys, la Generalitat disposa del web sexejoves.gencat.cat que permet informació interactiva professionalitzada.

Les conductes sexuals de risc entre HSH són elevades. El nombre alt de parelles sexuals, les relacions anals desprotegides i antecedents d'altres infeccions sexuals són factors de risc per les ITS entre aquesta població, segons estudis de conductes sexuals del CEEISCAT. Cal valorar en quins casos la profilaxi amb fàrmacs antirretrovirals prerelació sexual estaria indicada.

També cal reforçar les conductes sexuals segures en el sexe comercial ja que la crisi econòmica podria condicionar les pràctiques de risc. Així mateix cal incorporar a totes les persones procedent altres països residents a Catalunya als programes de prevenció, de detecció i control, ja que observem augment de prevalença en aquesta població.

El repte de salut pública que suposen les infeccions de transmissió sexual ha de  tenir respostes estructurals, educatives, culturals, conductuals i biomèdiques. Apoderar persones  lliures i alhora responsables és la responsabilitat col.lectiva, també en les conductes sexuals. Previ a tota resposta efectiva cal tenir consciencia individual i comunitària del risc i desterrar la idea de què les ITS són passat o què són totes poc greus. La prioritat són els adolescents i joves (nois i noies) i els homes que tenen sexe amb homes.