El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ja han fet la primera de les reunions que es faran. Tot un èxit, i sense pal·liatius.
Només els del "com pitjor, millor" d’aquí i d’allà no qualificaran el sol fet que hagi existit la reunió com un èxit. Per a ells serà un fracàs, una humiliació, una baixada de pantalons i demanaran, sobretot a Catalunya, la dimissió de Torra. Son els mateixos que es van oposar a participar en la moció de censura a Rajoy.
Com era més que previsible, Pedro Sánchez no ha acceptat el dret a l’autodeterminació, però ha reconegut que el conflicte és polític i que s’ha de resoldre, per tant, políticament. Això sembla obvi, però a l’Espanya del “A por ellos” això és un avenç molt significatiu.
Vol dir això que el que demanda la majoria parlamentària a Catalunya ja és al sac i ben lligat? Rotundament no. El que vol dir és que a través del diàleg i de les negociacions que es faran s’aniran concretant acords i diferències, que és el que passa sempre. D’entrada, es posa en marxa la comissió bilateral Estat-Generalitat que no es reuneix des del 2011.
Però a ningú se li escapa que a Catalunya la "relació inversament proporcional" en vigor causarà esquinçada de vestidures. Com és sabut, a “més normalitat, menys confrontació”, i això és el que els líders polítics del que ha passat a Catalunya, sobretot des del mes de setembre i octubre, no han volgut o no han sabut o no han pogut explicar. I ara ho hauran de fer, ja que no es pot viure del i en el simbolisme de forma permanent.
El president de la Generalitat ha arribat a qualificar la reunió, fins i tot, de "canvi d’etapa" i s’ha mostrat molt satisfet per haver pogut parlar de tot.
Sembla mentida, però és així. En un mes hem passat de la crispació més absoluta a l’obertura d’una nova etapa que, d’entrada, ha permès que torni la política en majúscules.
Les diferències entre el govern de la Generalitat i el d’Espanya son profundes. Negar-ho seria ridícul, com també seria ridícul dir que Espanya impulsarà o acceptarà el dret a l’autodeterminació en, per exemple, 18 mesos.
Tot dependrà, com sempre, de la correlació de forces que hi hagi a Catalunya i a Espanya. Però torno a insistir en la necessitat que els líders polítics expliquin amb claredat què passa. Els ciutadans que els han fet confiança s’ho mereixen.
Mantenir que es fan "polítiques republicanes" o que "som república" mentre s’obeeix fil per randa la legalitat espanyola, la constitucional i l’estatutària, pot fer guanyar eleccions, però no deixa de ser un engany o, si ho voleu més suau, un contrasentit.
Benvingut el diàleg
«En un mes hem passat de la crispació més absoluta a l’obertura d’una nova etapa que, d’entrada, ha permès que torni la política en majúscules»
Ara a portada
09 de juliol de 2018