Després d'un any en què han publicat disc la majoria de grups més populars de l'escena musical catalana, el 2019 es preveu amb sorpreses i oportunitats. La primera és que el nou panorama del rap i el trap català ja forma part de la nova escena amb una implantació impressionant, sobretot entre el públic més jove. El 2018 mig centenar de discos i gravacions digitals i el 40% dels clips en català més vistos a YouTube van ser per als ritmes sincopats del hip-hop, el trap i el reggaeton en català. Liderat per Senyor Oca i Homes Llúdriga, entre altres, el "rap de la terra" s'ha convertit en un nou horitzó al costat de nous trapers i rapers com el terrassenc Lildami, cridat a ser 'imparable', o els joves 31FAM. Tan sols va trencar la regla el grup Els Catarres, que va situar "Fins que arribi l'alba" dalt de tot del rànquing dels clips en català més reproduïts a Youtube del 2018 amb prop de 5 milions de visionats, prenent així el relleu a Txarango.
Tot i això, la prolífica escena de la fusió i el mestissatge ha perdut caps de cartell i afronta una temporada sense novetats dels principals referents. La gran aposta dels festivals i festes majors, que des de fa anys han estat els grups de festa i ball, enguany tindran problemes per estrenar artistes amb nou material. El 2019 no hi haurà novetats de Txarango, ni de La Pegatina, ni d'Els Catarres, ni de Doctor Prats, ni de Zoo... tot i que molts d'ells seguiran a la carretera. Només Oques Grasses –i també Gertrudis– se situen com a nous referents del mestissatge amb capacitat per llançar nous discos al mercat. Al seu costat, hauran de compartir cartell amb veus com els compromesos valencians El Diluvi, les irreverents Tribade, la potència transnacional de Macaco o la resposta musical valenta d'Itaca Band.
El 2019 serà també l'any del retorn de dos clàssics del rock català: Sopa de Cabra i Lax'n'Busto. Els vendrellencs s'han reiventat per tornar amb una gira de només tres concerts confirmats i una fórmula inèdita encara pendent de saber quin resultat obtindrà dels seus seguidors. Lax es presenta sense cantant fixe i amb set vocalistes triats per a l'ocasió, entre els quals el membre original Pemi Fortuny i una veu femenina, Nerea Bassart. Els altres incombustibles del panorama català, amb 30 anys de carretera, són la banda encapçalada per Gerard Quintana i Josep Thió que també assajaran el 2019 una aposta sorprenent. Entraran a l'estudi per gravar noves cançons en dues tandes, la primera al gener i la segona al juny, tot i que no tenen previst llançar nou àlbum fins a la tardor. Tot i això es reserven la possibilitat d'avançar alguns dels temes al llarg de l'any en format digital...
Cada cop més, la majoria d'artistes són partidaris d'estrenar i avançar cançons com a tastet dels seus nous discos. Aquest mètode de promoció se suposa que és la millor manera per mantenir l'actualitat informativa i reforçar l'activitat a les xarxes, tot i que pot acabar generant desinterès i confusió per excés d'informació. De fet, en un moment de sobresaturació de les xarxes estem a les portes de deixar de considerar els discos com a referents i puntals creatius en la trajectòria d'un artista. En la història de la música moderna la sortida d'un disc s'havia convertit en un esdeveniment cabdal i de relleu, que provocava l'atenció dels fans i dels mitjans, i fins i tot llargues cues a les botigues per tenir les primeres còpies i poder-les escoltar en un plat. Avui en dia la música ha perdut la capacitat de sorpresa, s'ha tornat invisible, la majoria de mitjans prescriptors han deixat de tenir el mateix pes específic i Youtube és el canal que llança cançons de manera compulsiva sense saber ni tan sols l'origen o les raons dels seus autors.
El 2019 també oferirà la reaparició d'un dinosaures com la Companyia Elèctrica Dharma i d'uns clàssics del pop-folk com Manel. La històrica formació de Sants recuperarà la sonoritat que sempre l'ha acompanyat i pujarà als escenaris amb noves peces instrumentals compromeses amb el país i el procés. I, a l'altre cantó de la balança, se situa l'espera –en aquest cas sí envoltada com sempre de misteri– de les noves cançons del quartet barceloní Manel. No se sap de quina manera, ni amb qui ho gravaran ni com seran ni quan es podran escoltar les seves noves cançons, només que la previsió inicial de la primavera s'ha trasalladat ara a la tardor o potser fins i tot a principis del 2020. Per a Manel no hi ha pressa, i les cançons necessiten –diuen– també el seu procés de maduració.
Però, la cirereta del 2019 seran els festivals que, per primera vegada, aboquen tant a promotors com a públic, a un període de solapament extraordinari. Tot sembla girar a l'entorn del renaixement del Doctor Music Festival a l'espai original on va ser concebut fa dues dècades, Escalarre al Pallars Sobirà, del 12 al 14 de juliol. De moment, del cartell ja s'han anunciat una desena de grans artistes catalans que suposen una clara aposta dels promotors, a més dels esperats noms internacionals. Això, sumat al canvi de dates del Sónar que, a causa d'una fira tèxtil, ha avançat la seva celebració del 18 al 20 de juliol, ha obligat a reorganitzar i replantejar la resta de cites festivaleres, ha provocat que en un sol cap de setmana coincideixin la 10a edició del Canet Rock (6 juliol), l'independent Vida Festival (4 al 6 de juliol) i l'eclèctic Cruïlla BCN (4 al 6 de juliol). Un 2019 de traspàs.