El passat 8 de març es va celebrar el Dia Internacional de la Dona, un dia de lluita per reclamar la igualtat de gènere. Una de les reivindicacions són treballs dignes que permetin la conciliació per a tothom, el reconeixement dels drets laborals i socials dels àmbits més precaritzats i la valorització a l'alça dels treballs feminitzats.
L’arribada de les plataformes digitals com per exemple Deliveroo, Glovo o Cuideo al mercat laboral es va presentar com una gran oportunitat, especialment per a les dones, les persones migrades i persones amb nivells d’estudi reglat baix. Aquestes plataformes oferien treballs amb alt grau de flexibilitat sense requerir gaires anys d’experiència o formació. Característiques que podrien semblar atractives per les dones, qui tradicionalment han vist les seves oportunitats laborals minvades a causa de la divisió sexual del treball i les càrregues familiars. Aquestes promeses, però, no s'han complert i en el treball en les plataformes digitals es reprodueixen desigualtats de gènere preexistents. S’ofereixen feines amb poca estabilitat i molta incertesa, on els treballadors i treballadores són qui assumeixen la gran part dels riscos - tant físics com econòmics- i reben poques prestacions a canvi. De fet, la majoria d’aquestes empreses han estat multades per contractar treballadors i treballadores en règim d’autònoms sense que es donessin els requisits legals per fer-ho.
L’Observatori d’Igualtat de Gènere de Catalunya destaca com les dones es veuen obligades a reduir jornades laborals i assumir la doble càrrega del treball remunerat i el treball de cures a la llar. En conseqüència, les dones es concentren en treballs amb alt grau de flexibilitat, però que dificulten la promoció laboral, l’accés a complements salarials i les contribucions al sistema de la seguretat social i les pensions. Ara, la precarietat que caracteritzava sectors tradicionalment femenins s’ha estès fins a les plataformes digitals. A més, com apunta l’informe de l’Observatori DESC, les plataformes digitals penalitzen les dones per la seva limitada disponibilitat en els horaris millor remunerats (nits i caps de setmana). Segons dades de l’estudi de Rodríguez-Modroño, Pesole i López-Igual, les dones empleades en plataformes digitals a Europa treballen menys hores que els homes, tenen salaris més baixos i es veuen segregades en ocupacions tradicionalment femenines com són les “microtasks” (petites tasques que no requereixen formació) i les tasques domèstiques.
L’organització del temps al voltant del treball productiu i la manca de polítiques públiques de cures, juntament amb els rols tradicionals de gènere, empenyen les dones a buscar treballs en sectors que ofereixin flexibilitat que els hi permetin conciliar. Però, en treballs excessivament flexibles com els que s’ofereixen en plataformes digitals, els límits entre vida personal i laboral es difuminen. Donat que les dones són responsables de la majoria de tasques de cures i de la llar, aquesta flexibilitat les perjudica més que els homes i es tradueix en el solapament del seu treball remunerat i de cures, com apunta l’informe de l’Observatori DESC. De fet, diversos estudis apunten que els homes entren a treballar a plataformes digitals buscant una manera de complementar la seva font d’ingressos principal mentre que les dones ho fan per poder conciliar la seva vida familiar. Però, quan aquests treballs són la font principal d’ingressos, la flexibilitat es transforma en inseguretat i precarietat.
Gràcies als moviments sindicals i les treballadores del sector del repartiment a domicili, recentment es va aprovar la llei rider. La llei, però, és insuficient, ja que no inclou altres treballs de plataforma altament feminitzats com els serveis de cures o neteja. Necessitem una normativa que redueixi la precarietat que pateixen les dones en les plataformes digitals, com la que es derivaria de transposar la Directiva Europea de Treballadors de Plataformes que està actualment en tràmit.
Per tant, les plataformes digitals haurien de demostrar el seu compromís amb la igualtat de gènere oferint treballs dignes que garanteixin estabilitat financera i conciliació per a tothom i on les persones siguin el centre.
Article elaborat en col·laboració amb totes les dones de l’Espai08.
Dones, plataformes digitals i la trampa de la flexibilitat
«Les plataformes digitals haurien de demostrar el seu compromís amb la igualtat de gènere oferint treballs dignes que garanteixin estabilitat financera i conciliació»
Ara a portada