El doble raser
«Quin patiment devia provocar en les víctimes del franquisme veure Fraga incorporar-se a la vida democràtica com si res no hagués passat?»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Eduard Voltas
- Periodista i editor
L’episodi, però, permet reflexionar sobre els mecanismes cognitius del nacionalisme espanyol, que és el que mana i, per tant, el que hauria de ser escrutat amb més exigència. Va dir Pedro Sánchez que la inclusió de persones amb delictes de sang a les llistes podia ser legal, “però no decent”. Una frase que en realitat és una esmena a la totalitat de la Transició espanyola: la democràcia va ser possible perquè els demòcrates no només van acceptar que els crims de la dictadura no fossin jutjats (els d’ETA s’han jutjat tots), sinó que van treballar de bracet amb els protagonistes del règim criminal per aixecar el nou ordre legal, començant per la Constitució. O ningú no recorda que un dels pares de la carta magna espanyola, Manuel Fraga Iribarne, seia al Consell de Ministres que signava sentències de mort?
Quin patiment devia provocar en les víctimes del franquisme veure’l a ell i els seus còmplices de la dictadura militar incorporar-se a la vida democràtica com si res no hagués passat? Ningú no els va preguntar, s’havia de fer i ja està. Els etarres, a diferència dels assassins i torturadors franquistes, han purgat els seus crims a la presó abans d’anar a una llista electoral. Probablement, però, ni en privat Pedro Sánchez considera “indecent” la Transició espanyola. El doble raser és una qüestió de marc mental inconscient: el nucli dur del pacte de silenci i oblit de la transició es produeix dins de la nació castellana, la propietària de l’estat. ETA i l’esquerra abertzale són una altra cosa, no formen part de cap "nosaltres nacional espanyol". ETA és l’altre, i per tant els seus crims són més imperdonables.
La polèmica deixarà pòsit. Una part de la dreta ha tornat a posar sobre la taula la il·legalització de partits. La idea de fons és que els enemics d’Espanya no poden decidir governs, i encara menys si això significa barrar el pas de la dreta a un poder que considera que li correspon gairebé de forma natural. Un discurs que tindrà recorregut perquè el projecte nacional espanyol és cada cop menys inclusiu: fa vint anys, els dos grans partits comptaven amb els nacionalismes perifèrics com a aliats potencials en la governabilitat. Ara ja només el PSOE, i amb moltes prevencions. Potser el conflicte català passa per una fase de baixa intensitat, però al vestit del 78 li peten les costures cada dia més. Pròxima estació, eleccions espanyoles a finals d’any amb PP i VOX acariciant la majoria absoluta.
Nascut a Barcelona (1970), és periodista i editor. Ha estat redactor i cap de redacció a la revista El Temps (1991-1997), i ha dirigit les revistes Descobrir Catalunya (1997-2000) i Sàpiens (2002-2003). Cofundador del Grup Cultura 03, del qual va ser director de continguts. Ha estat vicepresident segon d'Omnium Cultural i secretari de Cultura de la Generalitat (2006-2010). Va exercir la docència a la Facultat de Comunicació Blanquerna durant vint anys (1997-2017). Actualment, és directiu a l'empresa privada i col·labora en diversos mitjans de comunicació. El podeu seguir al canal de Telegram.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.