Que la repressió actual hagi provocat un bloqueig polític a l'independentisme, crec que tothom ho pot comprendre i tenir-hi prou empatia. Vist en termes de boxa, l'independentisme va deixar Espanya K.O. el dia 1 d'octubre i Espanya s'hi va tornar al segon round (que ens està durant un parell d'anys, fins a la sentència del judici). Evidentment el K.O. que ens ha provocat prové també de diversos errors nostres, principalment l'actitud desconcertant del 10 i del 28 d'octubre del 2017, però també la negativa a investir el president legítim i altres lamentables etcèteres. A partir d'aquí el realisme obliga a admetre que no hi ha lideratge unívoc, que no hi ha capità (ni capitana) visible, que la política s'ha transformat en un compte enrere fins a les sentències i encara gràcies, i que mentrestant el PSOE intenta guanyar tot el temps que pot distraient el debat.
Les sentències, siguin molt negatives o no tant, suposaran un retorn mental a l'octubre del 2017: haurem superat el forat de cuc que ens n'allunyava en l'espai-temps, com si fóssim belles dorments que desperten d'un malefici. Per tant, ens trobem col·lectivament en hibernació a l'espera de saber què entén l'estat espanyol per "violència" i quanta política es pot fer enmig de tantíssima excusa jurídica. Quanta política es pot fer més enllà dels obscens pretextos del Codi Penal, de la Constitució, fins i tot d'Estrasburg. Això ho veurem o ho començarem a veure, i no abans (sembla que així s'ha decidit) en el moment de les sentències. D'acord. Què hi farem.
Tot i així, i comprenent que aquest compàs d'espera entafora del govern català en una visible paràlisi que exaspera tant l'independentisme com els no independentistes, sí que podem posar-nos (cadascun de nosaltres) unes línies polítiques i morals per sota de les quals no volem transigir i no volem que es transigeixi en el nostre nom. Tothom sap que no hi ha pacte digne fora d'un referèndum d'autodeterminació, però m'ensumo que el PSOE fia la nostra benevolència a una suposada laxitud de les sentències: com si, més enllà dels presoners polítics, ja no hi hagués causa. Si aquest és el guió previst (ja no dic pactat), la descomposició dels partits actuals i el relleu en els lideratges s'acceleraran de forma més ràpida del que seria digerible. O això o morir de frustració, que és el que tal vegada es pretén. Morir de decadència. És a dir: que si el final de la història, hi hagi les sentències que hi hagi, és que l'exercici d'autodeterminació exercit el 2017 ni tan sols detona una solució de tall Cameron-Salmond, aleshores valdrà més tornar a repartir cartes i que els mandats de la ciutadania, a banda de les majories i els protagonismes, s'actualitzin.
Això si no és que les municipals i europees del mes de maig no esdevenen, abans d'hora, un sacseig prou important en el moviment (en positiu o en negatiu). L'independentisme depèn només d'ell mateix, com sempre, i quan només et queden peons és hora de provar d'arribar a l'extrem del taulell que els transformi en fitxes més poderoses. Ho sap tothom, que aquesta és molt millor estratègia que enrocar-se o que anar desplaçant el rei patèticament d'una casella a l'altra.
Si del que es tracta és de renunciar a curt termini a qualsevol idea derivada d'allò que vam viure el 2017, és molt millor dir-ho clarament i amb el cap ben alt: Macià també va haver de defensar una autonomia després d'haver proclamat una república, i li va sortir bé en termes "demoscòpics". És millor admetre un gir, encara que sigui amb tristesa. Fins i tot em puc comprometre a entendre-ho, i a no criticar-ho, i estic disposat a arribar a aplaudir el coratge del canvi. L'única cosa que passa és que jo, d'aquest plantejament, no en formaré part. Tinc altra feina.
El meu límit
«Si del que es tracta és de renunciar a curt termini a qualsevol idea derivada d'allò que vam viure el 2017, és molt millor dir-ho clarament i amb el cap ben alt»
Ara a portada
14 de gener de 2019