El proper dilluns 13 de gener de 2020 serà un dia històric si, tal com està previst, el president Puigdemont i el conseller Comín prenen definitivament possessió del seu escó de diputat al Parlament Europeu el dia de l'inici de la sessió plenària de gener, unes sessions que se celebren cada mes a Estrasburg.
Aquell mateix dia s'espera que el president del Parlament Europeu, David Sassoli, presenti a l'inici de la sessió plenària de les 17:00h la posició oficial del PE pel que fa a la situació d'Oriol Junqueras: reconegut com a eurodiputat a tots els efectes pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el passat 18 de desembre i pel propi Parlament Europeu el passat 6 de gener, Junqueras continua empresonat per decisió del Tribunal Suprem espanyol.
El president Sassoli va provocar les ires espanyolistes el darrer dia de la sessió plenària de desembre de 2019, instant públicament Espanya a acatar la sentència del TJUE que reconeixia plenament els drets polítics dels tres eurodiputats catalans abans esmentats, que van obtenir 2,3 milions de vots a les eleccions del 26 de maig de 2019.
S'ha parlat molt de la immunitat, dels recursos i de la plataforma política que suposa ser eurodiputat. Tant o més important és el passaport europeu, amb rang quasi diplomàtic, que també s'adquireix. Efectivament, la immunitat protegeix els diputats europeus i, per tal d'aixecar-la, l'estat espanyol haurà de presentar un suplicatori, fet que obligarà a fer llargs debats durant mesos en comissió parlamentària i una votació final al plenari, on tant es pot aprovar com rebutjar la petició d'un estat membre contra un eurodiputat.
Aquest suplicatori situaria Catalunya durant mesos com un dels grans temes de debat europeu. El possible precedent per a tota la UE que l'arbitrarietat espanyola podria suposar, en cas d'aprovar-se aquest suplicatori, pot fer que molts eurodiputats dels grans grups hi votin en contra.
També són coneguts els recursos econòmics de què gaudeixen els eurodiputats. A Espanya i a Catalunya, els respectius parlaments proveeixen precàriament de recursos monetaris als seus diputats per a contractar personal que els ajudi en el seu dia a dia parlamentari: gestió de l'agenda, organització de l'oficina, compra de bitllets de transport i, sobretot, suport en el dia a dia d'activitat parlamentària, un suport que és clau en les comissions parlamentàries més tècniques.
El Parlament Europeu posa a disposició de cada eurodiputat 17.000 euros cada mes perquè pugui contractar de 3 a 6 assistents, la qual cosa permet multiplicar la seva feina. Als Estats Units, els senadors disposen d'entre 50 i 80 assistents parlamentaris i els congressistes entre 20 i 40: diga’m quants mitjans posa un parlament a disposició d'un parlamentari i et diré què espera d'ell el seu país.
També com a eurodiputat, el president Puigdemont podrà participar en diferents debats dins del Parlament Europeu, accedint directament a ministres, comissaris i altres alts càrrecs de la UE i del BCE. Aquests contactes directes fins ara la diplomàcia espanyola els ha evitat per tots els mitjans, a fi que no sigui qüestionat el seu relat sobre Catalunya. Ara els serà més difícil evitar-ho.
Finalment, el president Puigdemont podrà accedir a un passaport de la UE, amb rang quasi-diplomàtic, que permet als eurodiputats viatjar gairebé per tot el món sense necessitat d'haver de mostrar el passaport o el document d'identitat del país corresponent.
Alguns mitjans espanyols han publicat en els darrers mesos informacions sobre la data de caducitat del DNI o del passaport de Puigdemont, tot esperant que s'acabin els exitosos tours que fa el 130è president de la Generalitat per diferents països europeus. Allà on va Puigdemont omple teatres, auditoris, aules magnes universitàries i és entrevistat per televisions i diaris de gran influència, aconseguint un notable impacte en el país en qüestió, que pocs líders polítics del món avui poden aconseguir.
Ser eurodiputat atorgarà a Puigdemont una capacitat de moure’s per tot el món que complicarà encara més la propaganda dels diplomàtics espanyols. Aquest passaport permet l'entrada fins i tot als Estats Units, a la Xina i també a Barajas la policia espanyola el reconeix com a tal.
Per al think tank madrileny Instituto Elcano, el més important a Madrid, el Parlament Europeu ha esdevingut el gran forat negre de la causa espanyola, en ser-hi molt activa la plataforma de diàleg UE-Catalunya que es va crear l'any 2017.
Possiblement el principal maldecap per a l'estat espanyol per l'accés de Puigdemont a la condició d'eurodiputat és el passaport europeu del 130è president de Catalunya, que li donarà una mobilitat universal.
El Passaport europeu de Puigdemont
«S’ha parlat molt de la immunitat i de la plataforma política que suposa ser eurodiputat. Tant o més important és el passaport europeu, amb rang quasi diplomàtic, que també s’adquireix»
Ara a portada
10 de gener de 2020