Els enemics de Sant Jordi
«Sant Jordi és sobretot un fenomen de masses, i a la lliga dels fenomens de masses no és pas dels més odiosos»
ARA A PORTADA

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
El problema rau en considerar el Dia del Llibre com una jornada dedicada a la propagació de la literatura o de la cultura quan, a banda d'això, que també, és sobretot un fenomen de masses. I a la lliga dels fenòmens de masses no és pas dels més odiosos. Hi ha, però, qui fa càlculs estranys: si tanta gent ha comprat el best seller d'un futbolista o d'una celebritat televisiva, això voldrà dir que s'hauran venut menys llibres de, per exemple, Gabriel Ferrater o de Rainer Maria Rilke. Vol dir? Més aviat els diners haurien d'anar a parar a qualsevol altra cosa, a donar-se d'alta a Netflix, a una funda de mòbil o a un gintònic.
La gent que llegeix sempre ha estat una minoria, com la que escolta música amb una afició pronunciada: érem cinc o sis a la classe de primer de BUP i sospito que continuen sent cinc o sis a les classes d'ara. I la resta hi viu al marge o amb un vincle intermitent o banal. Tampoc no té per què ser tan greu. Sant Jordi serveix perquè qui no compra mai llibres ho faci, però no sembla clar que decanti el consum cap a la frivolitat: qui compra un llibre diguem-ne menor, si Sant Jordi no existís, no en compraria cap, i qui habitualment segueix les novetats literàries més exigents no deixarà de fer-ho perquè existeixi Sant Jordi. Però la diada ajuda al fet que a les editorials, les de llibres mediàtics i les de llibres que no ho són, els quadrin els números.
I que consti que aquesta defensa de Sant Jordi la fa un damnificat. Un cop em va tocar signar llibres, o millor dit, intentar-ho, al costat de Pilar Rahola a la plaça Catalunya i em vaig passar una hora remugant perquè la multitud de fans que s'havia arreplegat davant seu em feia invisible a tothom que passés pel carrer. Sort que l'Anna Tarrés m'anava calmant: "Tranquil, Jordi, gaudeix de la jornada!". Mai més Pilar Rahola.
Però diguem no al postureig i a l'elitisme, i celebrem un Sant Jordi on es venguin i regalin molts llibres que naturalment mai no seran llegits. I ara! Què més pot desitjar un país?
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.