Ens calen cançons d’ara
«Hi ha hagut notoris intents d’implantar cançons de nova factura a la banda sonora del procés sobiranista, tots fallits, perquè escoltar-los et convidava a sortir corrents»
ARA A PORTADA

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
En realitat, és una xacra universal, no pas circumscrita a la catalanitat: recordem com Podemos va començar fa uns anys a tancar mítings, al mateix Madrid, amb relíquies de cantautors com la mateixa ‘estaca’ de Llach, tota una exhibició de "nova política". I s’hi barregen diverses causes: cap moviment musical dels darrers trenta anys, ja sigui a la cançó o al pop, pot competir en implantació popular amb les troballes d’aquella era daurada acotada entre dels anys seixanta i setanta, i a sobre, la majoria dels artistes moderns nostrats s’estimen més evitar l’estètica de la cançó col·lectiva o mobilitzadora perquè troben molt més atractiu el seu insondable univers interior. Quaranta mil persones cantant a cor què vols ‘Arriba l’alba a Sant Petersburg’, de Manel? Em sembla que no.
Hi ha hagut notoris intents d’implantar cançons de nova factura a la banda sonora del procés sobiranista, tots fallits, també, perquè escoltar-los no et convidava a convertir-te en ciutadà de la República Catalana sinó a sortir corrents. Així tenim creacions com Ara és l’hora catalans, La via, Tornarem, Mà en mà i Endavant les atxes, amb títols que ja ho diuen tot, algunes de les quals van arribar a ser momentàniament virals però que, passat el seu moment, poca gent recorda més enllà de les nòvies dels compositors i els familiars pròxims.
Arribats a aquest punt, doncs, hauríem de rellegir aquell article publicat el 1959 pel visionari Lluís Serrahima, Ens calen cançons d’ara, i posar-lo al dia. O potser no cal que ens hi escarrasem: ara que la música és pertot i que ha perdut l’impacte emocional profund i a gran escala que un dia va tenir, potser el més eficaç i revolucionari seria que restéssim tots en un silenci absolut.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.