
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
El calendari i la figura del mediador s'han convertit en elements de fricció entre les forces independentistes. Imprescindible el relator per a uns -JuntsxCat-, no tant per als altres -ERC-. També el calendari ha mostrat les diferències entre les dues formacions. Per als primers, no hi ha pressa a l'hora de començar a dialogar. Per als segons, no s'ha de perdre temps. D'una manera o una altra, l'independentisme no es cansa d'escenificar les seves diferències, ara a compte de la taula de diàleg.
Només un càlcul curt de vista pot estar interessat en allargar l'actual moment d'impàs. No és gens clar que el temps jugui a favor de l'independentisme. Ni a Catalunya, en vigílies d'una convocatòria electoral, ni a Espanya, amb una legislativa nova i un govern de coalició d'esquerres que, si és molt feble i no es consolida, pot culminar en una sortida política més conservadora. I si Pedro Sánchez es consolida i és més fort d'aquí un any, res garanteix que això hagi de beneficiar en res al sobiranisme. El moment per avançar, sigui molt o poc, és ara.
Si de cas, posats a ser desconfiats, la taula de diàleg hauria de servir per escenificar més les contradiccions existents dins de l'Estat que no pas les que hi ha en el si de l'independentisme. En canvi, es pot donar la paradoxa que l'Estat acabi tenint el bloc republicà allí on el volia, dividit i desconcertat, tot i haver cedit amb un estri -la taula de diàleg bilateral- que l'independentisme havia exigit com a condició innegociable.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.