Gestionar la complexitat
«Per guanyar unes eleccions, s’hi ha de concórrer, certament. I per iniciar un procés constituent, hem de ventilar-nos l’ocupació»
ARA A PORTADA
-
El decret de renovables, primera víctima de les desconfiances pel finançament Arnau Urgell i Vidal | Bernat Surroca Albet
-
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera
-
El govern espanyol preveu que les mesures contra la corrupció «estiguin aprovades o en tràmit» en un any Redacció
-

- Carme Vidalhuguet
- Doctora en Filologia
S’hi suma, a totes aquestes contradiccions que, mentre el BOE dissabte ja publicava l’aplicació d’aquest 155, el nostre, de Diari Oficial, actuava en silenci prudent. Llavors, legalment, ¿vol dir que la Catalunya que divendres a primera hora de la tarda aprovava la resolució que emplaça el Govern per constituir la República catalana com a estat independent i sobirà de dret democràtic i social, la reconeixen com una autonomia intervinguda, des de Madrid? Si és així, malgrat aquesta acció legal, no persisteix el que aprova el Parlament?
Si és així, com que el dret constitucional explica com s’organitza un Estat, la Llei de Transitorietat Jurídica bé es deu haver dotat de tot el rigor perquè la puguem aplicar, aquesta nostra nova legalitat, de manera que si hem de convocar unes eleccions constituents, ¿per què no ens servim de les del 21 de desembre? Per guanyar unes eleccions, s’hi ha de concórrer, certament. I per iniciar un procés constituent, hem de ventilar-nos l’ocupació. ¿I com s’hi haurien de presentar, llavors, doncs, els partits que han donat suport a la independència si se les prenen com unes constituents, aquestes eleccions? D’entrada, no podem anar a unes eleccions amb presos polítics, i, una vegada excarcerats, caldria que cada formació hi concorregués sota la seva ideologia, ben definida i lluny de centralitats -que només actuen com a pal·liatius, subterfugis amb efectes de placidesa-, i amb tot de propostes per dotar-la de contingut, aquesta República que, quan sigui, haurem de bastir. Altrament, serien llegides i interpretades com un remake del 27 de setembre. I això sí que no.
Un món, el meu, fet de llengües i de llenguatges, editorials i gestió cultural. Doctora en Filologia, des de l’IEI –n’he estat directora, he passat pel Parlament i pels serveis territorials de Cultura a Lleida- i la Universitat de Heidelberg, convisc des de la Catalunya nova amb la vella Europa: dues cultures, dues visions del món. Aquí també dirigeixo la col·lecció d’assaig “Argent Viu” de Pagès Editors, faig d’assessora editorial, i col·laboro a Segre.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.