Ahir va acabar la Volta a Catalunya a Montjuïc després que itinerés en set etapes per les comarques catalanes, més de 200 ciclistes professionals en prenguessin part i hi participessin 25 equips. La Volta a Catalunya és la novena prova del circuit mundial UCI World Tour, la Champions del ciclisme i és, per tant, un esdeveniment important pel calendari de competicions internacionals que passen al nostre país.
Només per això i per acomplir les noranta-set edicions ja caldria felicitar l'organització. Però si hi ha una cosa que, personalment, em satisfà és que enguany no s'hi ha vist aquella imatge de dues hostesses petonejant alhora les galtes dels campions de cada etapa, ben suats, ells, després de fer-li entrega del mallot, el premi o el ram de flors. Que podria ser una anècdota, potser sí, però a jutjar per la quantitat de fotos que ho il·lustren i es poden trobar si es fa una cerca ràpida a internet, qualsevol diria que forma part tant de la litúrgia del ciclisme com de l'escenificació de les victòries. Dones boniques que reten pleitesia als herois esportistes, vencedors de la seva gesta.
Per això la meva felicitació sincera i complaguda a l'organització de la Volta. El mateix director de la competició, Rubén Peris, va fer unes declaracions compromeses a Els Matins de TV3 on assegurava "Sóc totalment contrari al fet que hi hagi noies i que se les utilitzi com un objecte de decoració. Hem demanat que cada població esculli qui vol que hi hagi al podi: un nen, una nena; un noi, una noia; una pubilla o un corredor."
Aquesta determinació ve precedida per la iniciativa pionera a nivell mundial. Va ser a principis d'any a la prova que enceta el circuit: la Tour Down Under, a Austràlia. La decisió va venir propiciada pel govern de l'Estat federal. Leon Bignell, el ministre d'esports de South Australian, va assegurar a l'ABC News que "no té gaire sentit que el Govern pagui unes hostesses al podi, al mateix temps que finança tractaments psicològics per ajudar a les noies joves amb trastorns provocats per la seva imatge corporal". Una mesura que ja s'havia pres, anteriorment, amb les proves automobilístiques de l'Adelaide's Clipsal 500 Motorcar Race.
Al cap d'unes setmanes, la Challenge de Mallorca, una prova de ciclisme també professional, va fer el mateix. Pel que sembla, però, no tothom pensa igual i les principals cites d'aquest calendari – el Giro di Italia, el Tour de France i la Vuelta a España – no tenen pas intenció de fer el mateix.
I és que a l'hora de buscar raons a favor de mantenir-les, sempre s'alcen les veus que t'acusen de criminalitzar la bellesa, que no és una pràctica que faci servir la dona com un objecte, que fer d'hostesses és una feina digíssima, molt exigent, que requereix molta preparació i el domini de vàries llengües, i que molt sovint les noies que ho fan s'ocupen amb aquest tipus de feines mentre estudien a la universitat.
Crec que no es pot barrejar la primera part de l'argumentació amb la segona. Veure dues dones –guapes, amb vestits cenyits – petonejant un esportista com a part del premi em sembla cosificar la dona. Que hi hagi noies que facin d'hostesses, com hi ha nois que fan d'hostes, en congressos, celebracions, fires em sembla bé. Sobretot quan és una feina que s'escull de fer lliurament.
Per això celebro especialment que la Volta se sumi aquesta croada d'acabar amb estampes que són retrògrades i poc aporten a la lluita entre la igualtat d'homes i dones, la dissolució de clixés sexistes i la dignificació del paper de la dona també en l'esport.
Sembla que aquest debat ha d'arribar també a les grans cites del motor on també estem avesats a veure hostesses amb vestimenta exuberant acompanyant pilots al costat de la graella de sortida o sostenint para-sols. Si feu una ullada per la xarxa, trobareu moltes més tribunes d'opinió disposades a mantenir-les perquè són una tradició –quin perill quan les raons apel·lades són la tradició- que no pas disposades a suprimir aquesta figura que, ai las, acabaria amb un lloc de treball.
Dones als podis? Sí, i tant. Mireia Belmonte, Sarai Gascón, Laia Sanz, Queralt Castellet, Laura Orgué. O l'equip sencer del CN Sabadell que van guanyar l'Eurolliga de Waterpolo la temporada passada. O les valentes del Club Patí Voltregà que ahir van revalidar el títol de campiones d'Europa. Aquestes són les dones que ens cal tenir dalt dels podis. Al més alt.
Hostesses per campiones
«Per això celebro especialment que la Volta se sumi aquesta croada d'acabar amb estampes que són retrògrades i poc aporten a la lluita entre la igualtat d'homes i dones»
Ara a portada
-
Política Illa garanteix que els Mossos no deixaran desatès cap poble ni ciutat: «No hi haurà impunitat» Bernat Surroca Albet
-
Política L'Ajuntament de Barcelona dotarà les biblioteques amb 10.000 llibres en català a petició d'ERC Ona Sindreu Cladera
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Política Espanya ha donat 46 contractes a indústries militars israelianes en plena guerra a Gaza Redacció
-
Política L'escriptora Margarida Aritzeta presenta una petició d'indult total per a Laura Borràs Redacció
26 de març de 2017