Inseguretat política
«Les classes polítiques farien bé de no oblidar que hi ha una dimensió de la seguretat que tenen descuidada: la política»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció
Parlant de forma entenedora: les democràcies més estables i consolidades no han de conformar-se amb la forma -estat democràtic- sinó amb el fons, on es continuen aplicant, protegint i exercint els principis democràtics més desenvolupats. Així, podem argumentar que la no-configuració de governs després d’unes eleccions, el clima constant de tensió i acusacions o detencions i casos judicials posats en dubte per grups de la societat, contribueixen a crear un escenari de menor seguretat política.
Un dels principals mecanismes de les democràcies representatives és el vot. Mitjançant aquest, la ciutadania escull qui la representarà durant quatre anys per a gestionar el col·lectiu que formem, allò que Rousseau, Locke o Hobbes anomenen el Contracte Social que vincula ciutadania-estat. Per tant, després de la celebració d’eleccions, l'obligació contractual d’aquells que s’hi han presentat és formar un govern. No fer-ho, dinamita els vots emesos i obliga a la ciutadania a repetir el procés, deixant l'estat -en aquest cas- temporalment sense govern, amb totes les conseqüències administratives, econòmiques i socials que pugui tenir. En segon lloc, contribuir de forma directa o indirecta a la crispació política i social, acusant a d’altres grups polítics, a col·lectius concrets o a una part de la ciutadania, és ferir a aquells amb qui compartim el contracte social. És jugar brut i danyar les institucions -els partits, la pluralitat- que donen sentit i protegeixen la llibertat de pensament.
Per últim, qualsevol ja no vulneració, sinó sospita de mala praxis en quant a les garanties de drets fonamentals, posa en dubte el bon funcionament i la seguretat jurídica i personal de les persones. Tot estat democràtic ha de voler tenir mecanismes de control i de rendició de comptes clars i en funcionament, perquè reverteix en la pròpia estabilitat i sosteniment del sistema, de les institucions, de l’estat. Permetre irregularitats, no comunicar les errades o voler amagar-les, no contribuir al bon funcionament i a les dinàmiques establertes produeix inestabilitat, tensió o, fins i tot, caos. Per tant, redueix la seguretat política.
En un món que tendeix a la imparable securitització de totes les esferes públiques, les classes polítiques farien bé en no oblidar que hi ha una dimensió de la seguretat que tenen descuidada entre totes: la política. La seguretat de saber-se políticament protegit i respectat.
Soc politòloga especialitzada en Conflictes, Seguretat i Defensa. Després de treballar en cooperació al desenvolupament i emergències humanitàries a l'Àfrica Occidental, els Balcans o l'Orient Proper, centro la meva activitat investigadora en la gestió de conflictes i crisis securitàries amb especial focus regional a la Mediterrània. Soc professora associada de la UB i la URL, i observadora electoral internacional per l'OSCE.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.