Jutjar els jutges

«El sistema judicial necessita una regeneració profunda. Despolititzar-lo és important, però no serà suficient si no hi ha una pressió interna dels professionals»

08 de novembre de 2018
El problema amb els jutges és la dificultat de rebatre les seves decisions. En un parlament, o fins i tot en el cas del poder executiu, les majories polítiques poden establir controls i tombar decisions, avalades pel pes de la representació popular, existeixen els mecanismes legals. Això, en el poder judicial és molt més complicat. Certament, hi ha la possibilitat d'anar pujant de nivells –instàncies, se'n diu-, apel·lant els acords. Però és més lent, i mentrestant els efectes de les sentències van avançant. I en casos com els que estem vivint aquests dies, la instància que actua és la superior, cosa que encara fa més gran la inquietud.

Tot això resulta passable quan hi ha una confiança general en la justícia, bàsicament en les persones que l'exerceixen. Durant uns quants anys, les enquestes a Espanya donaven bona nota als jutges, pel damunt dels polítics. Sempre hi havia casos de sentències escandaloses, és clar, però el comú de la gent acceptava que es tractava d'excepcions, i que el sistema, globalment, funcionava.

Aquest és el canvi principal. D'un temps ençà, les decisions dels jutges han passat a primera plana per polèmiques, i tot l'edifici que s'aguantava sobre la base d'una confiança general s'ha desmuntat. La instrucció del procés independentista, el cas de l'impost a les hipoteques, casos més específics com la sentència de La Manada... han aniquilat el respecte per la Justícia d'una part molt important de la ciutadania, a Catalunya i a Espanya. Només ens faltava conèixer el que alguns jutges deien en els grups de Whatsapp (abans crèiem que eren éssers sense emocions, que no es rebaixaven a proferir insults per telèfon). L'alarma social està a l'ordre del dia.

Serveix de poc que ens diguin que cada dia es dicten sentències justes sense discussió, els mals exemples són massa potents per ser minimitzats com a excepcions. A més, en molts casos estem parlant del Tribunal Suprem. El mal està fet.

El sistema judicial necessita una regeneració profunda. Despolititzar-lo és important, però no serà suficient si no hi ha una pressió interna dels professionals que comparteixen la vergonya per les decisions escandaloses. Per això és de valorar la mobilització d'una entitat de prestigi com l'associació Jutges per a la Democràcia, que s'ha pronunciat contra la sentència de les hipoteques i ha demanat la dimissió del president del Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, i del president de la sala Contencioso-Administrativa, Luis Díez-Picazo. En un sector tan corporatiu, un gest com aquest pot ser un canvi de molta transcendència.