
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
No cal parlar més del que està representant Donald Trump per a la política nord-americana. El seu conservadorisme potser no és més accentuat que el de molts predecessors. Però sí ho és la grolleria amb què actua i es comporta a compte dels col·lectius immigrants, les dones o els activistes de causes que li molesten. Tret que comparteix amb l'italià Matteo Salvini, ministre cessant (tant de bo) d'Interior.
L'estil groller dels titulars del poder s'ha convertit en un senyal d'identitat. I aquestes coses s'encomanen ràpid. En el cas de l'Estat espanyol, també s'ha reflectit en els darrers temps en una col·lecció d'exabruptes que ha caracteritzat molts dirigents del bloc conservador, amb Vox en una posició destacada. Un tret fix d'aquest estil és que té com a objectiu col·lectius fràgils, en especial les dones víctimes d'agressions, els diferents de tota mena o els independentistes, si són presos encara millor.
Una aportació espanyola a aquesta tendència l'ha fet Ciutadans amb el fitxatge de Marcos de Quinto. Ciutadans, que es reclama "liberal" i de "centre", ha dut a la política l'exvicepresident de Coca-Cola, a qui Albert Rivera va convertir en diputat al Congrés i portaveu d'economia. L'home li ha agafat afició a fer tuits insultants (en qui es deu haver fixat?) i aviat es convertirà en un problema per Rivera. Aquest agost, però, ha establert un rècord que serà difícil de superar, quan va voler ridiculitzar els refugiats que anaven a l'Open Arms referint-s'hi en un tuit com "ben menjats passatgers". La pensada de Marcos de Quinto va generar una resposta massiva. Rivera ja ha pres mesures: l'ha situat en la diputació permanent del Congrés. És la deriva Marcos de Quinto de certs "liberals" espanyols.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
- La deriva matussera dels «liberals» espanyols · Opinió · Nació
-
- Iniciar Sessió
- Subscriu-t'hi
- Newsletter
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.