El passat 17 febrer, en el context del cicle de "Tertúlies de Literatura Científica" de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, vam tenir el plaer d'escoltar a Cristóbal Colón explicant la història de la Fageda.
Testimoni extraordinari d'una història de vida que ha permès que a la Garrotxa les persones amb malaltia mental i amb discapacitat intel·lectual tinguin feina i dignitat. Cristóbal Colon va néixer a un poble de Saragossa i va començar a treballar d'ajudant de sastre amb el seu oncle quan el seu pare va morir sobtadament als 14 anys. Va aprendre l'ofici però va decidir anar a treballar al "sanatori" de Saragossa. En aquell moment, en la dècada de finals dels setanta, els "manicomis" eren pàrquings de malalts mentals i va decidir, determinadament, aconseguir que sortissin d'aquelles portes tancades. Va estudiar Psicologia Clínica i l'especialitat de Laborteràpia a la Universitat Autònoma de Barcelona i posteriorment Direcció d'Empreses a IESE.
I, ja a inicis del vuitanta, amb valors, idees i molt treball comencen amb una fàbrica de gelats a Badalona. I poc desprès, enamorat del paisatge de la Fageda a la Garrotxa, lluiten per plantar la primera llavor de la cooperativa de la Fageda. L'any 1982 s'inicia el viatge i ja el 1984 compren la finca els Casals a la Fageda.
Primer, serveis de jardineria i una explotació de vaques per a poder vendre la llet. Però les restriccions de la Unió Europea de les quotes lleteres van convertir aquella crisi en oportunitats. I allà comença la història del iogurt, la marca d'èxit que ha fet que avui la facturació arribi a 18 milions euros. L'any 2015: 60 milions iogurts, 60.000 kg de gelat i 30.800 kg de melmelades, 1.7 milions consumidors, 256 treballadors, la gran majoria persones amb malaltia mental o amb discapacitat intel·lectual. Al costat de la part empresarial, programes socials de suport a l'autonomia personal, pisos amb suport, llars-residència i espais de lleure.
El seu projecte de vida, trajectòria professional i conviccions van arribar al cap i al cor dels més de tres-cents joves estudiants de la Universitat i de batxillerat que omplien l'Aula Magna. Però les seves reflexions sobre temes substantius del sector d'economia social són motiu i necessitat de debat, reflexió i acció. Intento només transcriure el seu relat.
Governança, lideratge, organització, comunicació, projecte i producte.
Governança. 35 anys d'experiència de l'entitat social de la Fageda ha portat a prendre decisions de bon govern orientat a cada funció per separat. La part empresarial ha passat de la cooperativa inicial a la Fageda Fundació per fer front a les necessitats en la part de producció ramadera, jardineria i fàbriques de iogurts, melmelades i gelats. Poder assumir les necessitats d'inversions, de capitalització, d'eficiència, de competitivitat amb altres marques d'empreses molt grans (Danone, Nestlè,...).
Els deu patrons de la nova fundació són persones amb alt nivell de formació diversa i experiència de gestió empresarial. Cal decidir com continuar per tenir marges, beneficis i poder contractar amb qualitat a les persones i adequar les instal·lacions a les exigències industrials, de seguretat alimentària i del mercat. L'any 2015 el iogurt natural de la Fageda va ésser el més venut de Catalunya. La cooperativa persisteix com a entitat de consum junt amb l'altra fundació per la gestió de serveis assistencials socials de suport.
Entre les decisions estratègiques cal remarcar la comunicació de la marca a través de visites de gairebé 60.000 persones durant l'any i de promoció del projecte que hi ha darrera, sense publicitat. L'activitat empresarial al bell mig del Parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa respecta, s'implica en el paisatge i en els temes ambientals. Reducció energètica del 60% amb una planta de biomassa i reducció dels purins amb planta de compostatge.
La marca s'identifica com a bon producte, projecte real, amb resultats i ànima. El creixement de les vendes ha sigut progressiu, sense ressentir-se de la crisi recent. Sense necessitat de continuar amb creixement exponencial ni sortir fora de Catalunya.
Fidelitat dels consumidors als productes, disposats a pagar el preu que els dona qualitat i són, modestament, part d'una causa comuna, pròxima, de Catalunya. Entre els consumidors i el producte s'ha també produït una relació emocional.
Lideratge. Qualsevol organització és etérea ja que només tenim persones que són les que configuren la realitat. Reivindica el lideratge, els lideratges per autoritat i competències, i organitzacions on cuidar a les persones i conrear el sentiment de pertinença siguin la norma.
Realisme com a mètode, sense enganys, transparència en els processos i resultats. Sense paternalisme ni assistencialisme, valorant l'ordre, l'esforç, la confiança, la responsabilitat, la il.lusió, els incentius. Acceptant cadascú les diferències, però tots persones.
Les claus d'èxit de 35 anys? Una organització complerta, amb visió empresarial i social, d'economia social per a donar feina i suport a les persones amb malaltia mental, amb discapacitat intel·lectual i ara, a joves en risc exclusió social.
Valors transformats, des del lideratge en acció rigorosa, flexible, tenaç, intel·ligent, eficaç, amb constant revisió i contrast amb persones externes d'alt nivell de coneixement.
Clara missió per la integració social de les persones amb vulnerabilitat.
El lema de la Fageda: el sentit del treball és un treball amb sentit.
La Fageda: història d'una bogeria
«Testimoni extraordinari d'una història de vida que ha permès que a la Garrotxa les persones amb malaltia mental i amb discapacitat intel·lectual tinguin feina i dignitat»
Ara a portada
-
Societat Més romana que espanyola: l'Església catalana, davant del Vaticà post-Francesc Pep Martí i Vallverdú
-
Internacional «Vladímir, para!»: Trump exigeix a Putin que signi ja un acord de pau després de l'atac rus a Kíiv Redacció
-
-
-
Política Un altre triple salt mortal de Sánchez: fer de la necessitat virtut amb la despesa militar Tania Tapia Díaz