[Podeu llegir l'article original en castellà en aquest enllaç]
Aquesta setmana he tingut l'oportunitat de veure El gran hackeo, un documental de Netflix que investiga la incidència de la guerra bruta digital en la victòria del Brexit i de Trump el 2016. Qui vulgui entendre millor l'estratègia intoxicadora de l'extrema dreta, aquí trobarà algunes claus. El tràfic de dades entre Facebook i Cambridge Analytica. La polarització del debat públic. La mobilització dels indecisos amb publicitat personalitzada. Tota una enginyeria de control de masses a l'abast d'uns pocs estaments de poder.
Entre l'embolic d'executius, assessors i bocamolls sobresurt el nom Steve Bannon, musa de l'alt-right i predicador del nou ordre a l'extrema dreta mundial. Bannon va ser un dels impulsors de Cambridge Analytica, va dissenyar la campanya de Trump en el camí cap a la Casa Blanca i va dirigir un portal de notícies falses anomenat Breitbart News. Els seus discursos i els seus mètodes han inspirat la dreta xenòfoba de Le Pen i Salvini. També Vox s'ha nodrit de Bannon. A la vista estan els resultats.
Tant en l'èxit del Brexit com en l'ascens de Trump es va posar de manifest una veritat desagradable: enterbolir les aigües del debat públic proporciona rèdits extraordinaris als esvalotadors. La tendència es va confirmar amb la victòria de Bolsonaro, un dirigent alimentat per un viver incansable de rumors i notícies falses contra els seus adversaris. El neopopulisme ultra ha donat amb la clau. El mètode consisteix a inundar les xarxes d'històries, fotografies i vídeos que posin en primer pla l'agenda de l'odi.
Enmig de la pandèmia, internet ha esclatat en notícies falses i exèrcits de bots que increpen el govern de Sánchez. La policia espanyola diu haver detectat un milió i mig de comptes artificials dedicats a infondre la confusió al voltant de la Covid-19. Qualsevol que faci funcionar les xarxes socials hi haurà percebut una activitat anòmala. Una distorsió similar, per cert, a la qual ja denunciàvem durant el referèndum d'independència de 2017. La Policia espanyola, per aquell temps, no va dir ni mitja paraula.
A El gran hackeo, els caps de la guerra bruta digital deixen al descobert les seves intencions. En el gran hackeig espanyol, l'extrema dreta ha perdut qualsevol indici de vergonya. Els fabricants serials de rumors estan crescuts i es prodiguen a Twitter, a Facebook i YouTube. Tenim a Javier Negre, enardit com un William Wallace d'Hacendado. Tenim a Alvise Pérez, exassessor de Toni Cantó i venedor majorista d'INVENTS. Tenim a Eduardo Inda, a Rosa Díez, Cristina Seguí i a la resta de la camarilla cavernària.
La dreta més dura somia en aixecar una contrarevolució conservadora. Contra les persones migrants. Contra el feminisme. Contra el moviment LGTBI. Contra l'autodeterminació dels pobles. I sempre al servei de les elits. Internet és el camp de batalla. El bombardeig fa temps que ha començat.
La guerra bruta digital
«El mètode consisteix a inundar les xarxes d'històries, fotografies i vídeos que posin en primer pla l'agenda de l'odi»
Ara a portada