La independència dels cervells
«Recordem que sovint els qui més es vanten d’uns principis a prova de bomba, més de pressa, quan cal, fan seva la màxima de Groucho Marx i els canvien per uns altres»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
És un territori molt subtil, en què es pot activar un mecanisme natural de defensa, d’aclimatació i justificació, encaminat a que les conviccions, els paràgrafs redactats i l’imaginari del mitjà s’acostin el més possible. Si la teva posició sobre una qüestió important coincideix amb la de l’empresa que et paga, és possible que tendeixis a fer-ho evident, a exagerar-ho fins i tot. Si hi ha una distància, miraràs de suavitzar-la o de carregar-la d’arguments amables. O, segons com, potser et passaràs de frenada renegant-ne amb ostentació i fent-te més defensor de la línia editorial que el mateix senyor editorialista.
Ara que, en una qüestió com la independència de Catalunya, els bàndols són més rígids, l’efecte es pot accentuar. ¿És una casualitat que, fa uns dies, una periodista política de l’ABC, que de joveneta es mirava amb simpatia els sobiranismes català o basc, em defensés amb vehemència, com si es tractés d’una qüestió personal, que els "Jordis" s’hauran d’estar molts anys a la presó perquè s’ho mereixen, exactament tal i com defensa cada dia el seu diari? És natural: si aquesta noia no ho veiés així, i no s’ho digués a sí mateixa quan es veu al mirall pel matí, no podria treballar a la secció de política de l’ABC. No es pot dissimular amb coses així. Hem de fer allò que creiem i, si no és possible, creure en allò que fem. Si aquesta periodista hagués fet la beca de pràctiques a la secció política de, no sé, ‘eldiario.es’, i s’hi hagués quedat, ¿defensaria ara, doncs, l’excarceració dels ‘jordis’? No ho sabrem mai, però podria ser.
I això és perquè no podem viure en guerra amb nosaltres mateixos. No podem pensar sincerament, profundament, una cosa i escriure’n una altra, ni tan sols per sobreviure, i davant de l’amenaça de curtcircuit cerebral, és més soportable modificar els nostres pensaments i assumir-ho com una evolució natural que viure en fals amb la consciència. Hi ha qui té un art en la manera de fer-ho, dolça i redemptora. Tenim una gran capacitat d’aclimatar-nos, ens acostumem a coses per les quals temps enrere ens hauríem posat les mans al cap i tendim a construir una realitat a mida de les nostres necessitats. Tots podem tenir alguna cosa de l’addicte al tabac de tres paquets diaris que, després que li diagnostiquin un càncer, esdevé president de la lliga d’antifum.
És possible que al lector li sembli intolerable aquesta visió de les coses. I el criteri? I els valors de cadascú? Hi són, i tant que sí. Però no són immutables, ni impermeables a l’entorn, a les circumstàncies que ens toca viure, encara que costi reconèixer-ho. Les coses són així. No és només una qüestió de supervivència, de diners: és la bombolla. I abans d’escandalitzar-nos, recordem que sovint els qui més es vanten d’uns principis a prova de bomba, més de pressa, quan cal, fan seva la màxima de Groucho Marx i els canvien per uns altres.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.