La llista de paraules que estem pervertint comença a ser vergonyant: "consens", "moment històric", "procés" i per sobre de tots els mots violentats hi trobem "pluralitat". Pluralitat vol dir ser més d'un. Sí, perdoneu per anar subratllant obvietats però vivim moments atrafegats i estúpids i cal fer-ho i és de justícia. Prou de ser plurals! L'eufemisme de no tenir criteri ni opinió. No tots pensem igual, no cal laboratori. Dos catalans junts fem tres opinions. "Jo només faig de transmissor del què pensen altres", ens diuen els periodistes avui en dia. Bé, em refereixo a espais d'opinió o el gran caos que en aquest país anomenen tertúlies.
La tertúlia tot ho pot. És barat. Però mai com fins ara el cost i el valor havien anat tant de la mà. Opinió exprés i prejutjada. Una cosa és la broma de portar expolítics a la ràdio (Terribas) i altra cosa és ja institucionalitzar exconsellers (curiosament del tripartit d'esquerres) en programes de la Corpo. Ei, que són persones. I que saber què pensa sobre fets d'actualitat qualsevol membre més o menys actiu de la nostra classe política està la mar de bé. Però prou de fer passar bou per bèstia grossa. No tots pensem igual. No cal que ens ho facin empassar com si fos el xarop de la tos. Ja decidiré jo!
Sí, a Catalunya som més plurals que a Madrid. Fantàstic. Abracem-nos! Som collonuts, però tant posar aigua al vi, al final, no hi ha qui es begui el cataplasma. Al diccionari la segona veu per la paraula "pluralitat" vol dir majoria. No vol dir tothom. Cal sentir què pensa tothom? Sí, segur. Però no tots a la vegada. Ja fa anys que els professors de les anomenades facultats de Comunicació adverteixen del soroll. Doncs a casa, molt soroll per a res.
La puta pluralitat és l'escut de la nostra covardia. Sí, puta, perquè és una actitud mesella i venuda. En el moment més transcendent de la història política d'aquest país (sigui per la independència si sou "indepes", sigui per la revolució social si sou "colauistes" o "cupaires") cal saber l'opinió dels periodistes i de les empreses també. Mulleu-vos! Estic en contra de l'objectivitat.
"Tele 5 és la televisió més plural de Catalunya". Aquesta frase tan inexacta no té ni una setmana i no la va dir Paolo Vasile o Xavier García Albiol. No. La va dir David Pérez, diputat del PSC (partit que fins a 2010 era hegemònic al nostre país) i veterà de la cosa. És avui encara més un desig que una realitat, però parem compte. Cal recordar que TV-3 i Catalunya Ràdio basaven (en passat) el seu lideratge en la qualitat. Cal recordar als nostres polítics que cal dotar d'instruments (del tipus que calgui) a la ràdio i tele pública. Perquè ni som ni serem un país normal.
La borratxera de pluralitat que tenim és esgotadora i embafant. És extemporani pretendre jugar amb la baralla de cartes de l'oasi català quan som al món real del segle XXI de Twitter. Al món de les xarxes socials i en el que els noms propis tenen cada cop més importància, a la vegada que moviments que pugen tan ràpid com s'estimben. Ser plurals hauria de ser poder fer fotografies crítiques de la realitat i no pas col·leccionar fotos de carnet.
La puta pluralitat
«En el moment més transcendent de la història política d'aquest país cal saber l'opinió dels periodistes i de les empreses també. Mulleu-vos! Estic en contra de l'objectivitat»
ARA A PORTADA