La reforma local suspèn en democràcia

03 de desembre de 2013
La reforma local va rebre el suspens dels grups de l’oposició del Senat, excepte el PNB que va abstenir-se, durant el debat a la Comissió General de Comunitats Autònomes. El projecte de Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració Local traspassa les línies vermelles i atempta contra reforçar la democràcia. Política i proximitat amb la ciutadania han d’anar de la mà. Des de CiU entenem la política com servei públic de dedicació als ciutadans i a les ciutadanes. La política comença en cada municipi i les administracions locals són les administracions més properes als ciutadans. La reforma local vulnera aquesta proximitat perquè allunya el govern local i la participació dels ciutadans. Per aquests motius vam demanar al ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, la retirada de la llei.

Aquesta llei forma part de 17 iniciatives de l’executiu Rajoy que del conjunt de noves lleis han iniciat la seva tramitació parlamentària i que una rere l’altra es carreguen les competències de les comunitats autònomes, en aquest cas, en l’àmbit local. Té una profunda vocació recentralitzadora, que vulnera la singularitat del sistema institucional de Catalunya, que obvia les competències exclusives de la Generalitat de Catalunya –i d’altres comunitats autònomes- i que suposa no respectar el nostre Estatut d’Autonomia, que atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de règim local. També vulnera l'autonomia local.

Diputacions. Un cop la reforma estigui aprovada els alcaldes dels municipis de menys de 20.000 habitants no podran donar respostes immediates als ciutadans. Com explicarà una alcaldessa o un alcalde que la solució la té la Diputació, que en alguns casos pot estar a molts quilòmetres de distància. Els ciutadans patirem una claríssima vulneració de l’autonomia local ja que la reforma pretén concentrar-ne les competències al voltant de les diputacions. Així, s’allunya la gestió municipal de la ciutadania. Estem davant d’una claríssima involució.

Incongruència. Estem parlant d’un projecte de llei que, com el seu nom indica, busca la sostenibilitat de l’administració local. Però això és del tot incongruent. Els ens locals han estat les administracions que han aconseguit ajustar de manera més ràpida les seves finances en el procés de reducció del dèficit públic i en el compliment dels principis d’estabilitat i sostenibilitat de les finances públiques.

Reforma constitucional. Aquesta llei no dóna resposta a les necessitats reals de reforma del món local. El PP fa una reforma constitucional per la porta del darrere. A cops de noves lleis que no respecten l’actual marc constitucional, van teixint un autèntic retrocés pel que fa a l’àmbit competencial de les comunitats autònomes, i especialment a Catalunya.

En un moment en què es detecta una gran desafecció cap a la política, que la gent ens demana proximitat, accessibilitat, desburocratització, capacitat de donar resposta als seus problemes, participació en la presa de decisions i transparència, des del Govern de l’estat espanyol es promou un projecte de llei que allunya la vida política de la ciutadania. No podem permetre aquest abús, direm no a aquesta ingerència.