Les faldilles no es toquen

«Si hi traiem importància, estarem dient a nenes, noies i dones que és més important el plaer dels homes que ho fan que el fet que elles se sentin violentades»

27 d’agost de 2018
L’Albert Fibla té una cançó, "Volia volar", que mira la infantesa amb nostàlgia i diu literalment: "Quan jo n’era petitet, esmorzava un got de llet i un entrepà de pa Bimbo amb Nocilla. Jugava de sol a sol a cromos, a futbol i a pujar-li a les nenes les faldilles". A molts homes us pot semblar l’enumeració d’un seguit de tradicions infantils, "de coses de nens", que ja feien els vostres pares, avis... I no us escandalitza que l’assetjament a nenes es posi al mateix nivell que jugar a cromos i a futbol.
 
Perquè, sincerament, molts dels nens que ho vau fer ara potser ho recordeu com un joc simpàtic, innocent, sense més importància. Però heu fet mai l’exercici de posar-vos per un moment al lloc d’aquelles nenes a qui despullàveu d’una estrebada, a qui destapàveu les intimitats sense permís? Fins i tot algunes dones pensaran que no cal prendre-s’ho tan seriosament, que tampoc no ens estaven violant. Però el cert és que normalitzar accions com aquesta pot ser l’inici d’altres comportaments.
 
Pot tenir una relació directa amb aquella pràctica repugnant que adopten alguns homes, també com un joc, a les discoteques. Segur que us ha passat a moltes i més d’un cop. Estàs ballant tranquil·lament i, de cop i volta, notes que algú et toca el cul. Et gires i hi ha tanta gent que és impossible trobar-ne el culpable. Durant uns segons et quedes desconcertada, indignada i fins i tot ho verbalitzes als teus amics, però ningú hi dona més importància perquè no t’han pegat, ni han anat més enllà i t’han acabat violant.
 
De fet, amb els smartphones, el tradicional joc "d'aixecar la faldilla" ha passat a l’àmbit 2.0 i hi ha homes (adults) que es dediquen a fer fotos per sota les faldilles. El cas més mediàtic és el de Gina Martin, una jove britànica de 26 anys a qui, en el concert de The Killers l’any passat al Hyde Park de Londres, un home va fer una fotografia en contrapicat entre les cames, i la va compartir amb els amics. Ella ho va denunciar a la policia però li van respondre que, oh, no podien fer-hi res perquè no era cap delicte fer fotos en un lloc públic, i que "si no hagués portat calces seria diferent".
 
En comptes d’ignorar-ho, Gina Martin va començar la campanya #StopSkirtingTheIssue, que ha tingut més de 100.000 suports i ha aconseguit que es tiri endavant un projecte de llei al Parlament britànic perquè l’upskirting (up "d'aixecar"; skirt, la "faldilla") sigui delicte. Segons la proposta que s’ha redactat podrà comportar fins a dos anys de presó i en els casos més greus s’incorporarà els agressors al registre de delinqüents sexuals del Ministeri de Justícia.
 
És una victòria al Regne Unit que caldria fer extensible a casa nostra. Fer fotos per sota la faldilla no pot quedar impune, ni que portis calces ni que sigui en un lloc públic. I si hi traiem importància, estarem dient a nenes, noies i dones que és més important el plaer dels homes que ho fan que el fet que elles se sentin violentades. I si no, les estarem abocant a pensar que és millor no posar-se faldilles, i això sí que seria del tot inacceptable.