Les històries de superació personal
«Hi ha gent encantadora, bondadosa i treballadora que no ha estat beneïda per cap do creatiu, i males bèsties capritxoses i ocioses a qui el talent els surt per les orelles»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
El missatge no és pas diabòlic: està bé constatar que la música ens pot servir per sortir del forat o, fins tot, sanar-nos. I és bonic pensar que, de vegades, la música és més que música. Però, esclar, un dia et pots trobar assegut en un concert de James Rhodes, aquell noi que va patir abusos sexuals de petit i a qui, segons explica en el seu llibre de memòries, Bach li va salvar la vida, i allà al damunt de l'escenari només hi veus un individu que toca molt bé peces de Chopin i Grieg al piano i en aquell precís moments te'n recordes que a tu no t'han interessat mai ni Chopin, ni Grieg, ni els pianos. Vaig veure Rhodes al Sónar (al Sónar!) i jo no sabria dir si és un pianista extraordinari o només un bon pianista, potser un dels 43.500 millors del món. Em va fer pensar en el famós urinari de Duchamp, que esdevenia obra artística simplement perquè algú l'havia col·locat en un museu.
Les obres curatives o amb un rerefons emotiu, associades a l'infortuni i a l'afany de ser millors, amb propietats reconfortants, són imants de clics als diaris digitals, com saben els editors, i diria que tenen a Catalunya un especial predicament: les històries de persones maltractades per la vida que lluiten per sortir-se'n amb esforç i constància ens toquen la fibra perquè som fans de l'èpica quotidiana, dels guanyadors morals i de l'"important és participar", i de vegades ens costa trobar la línia divisoria entre la sensibilitat i la sensibleria.
I aquests relats de superació personal són tots fascinants, oi tant! El que passa és que a l'art, al capdavall, el que compta no és tant l'esforç com el talent, que no té cap relació amb la justícia ni amb les bones intencions. Hi ha gent encantadora, bondadosa i treballadora que no ha estat beneïda per cap do creatiu, i males bèsties capritxoses i ocioses a qui el talent els surt per les orelles. I és per això que la vida és tan divertida.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.