Música en català, vint anys després
«La frase 'tota la música en català em sona igual' és, més que mai, delatora d'ignorància o de ganduleria»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
I la next big thing va acabar arribant des de Mallorca amb Antònia Font, el grup que va sacsejar consciències i hàbits de consum quan tot semblava perdut. La recepta, cançons extraordinàries, fetes des d'un punt de vista inèdit, galàctiques sense saber-ho, populars i cultes, per ballar, per fer quilòmetres mentals i per enyorar. Cançons que es van anar propagant, fins i tot entre oïdes no gaire avesades a la música en català, perquè, a partir d'un moment, si no les coneixies, tenies la sensació que t'estaves perdent alguna cosa que valia la pena. Aquí rau el seu èxit: es van fer, potser no imprescindibles, però sí llamineres, i a ningú amb dos dits de front no li agradarà mai perdre's res una meravella que és en boca de tothom i que es fa al costat de casa.
Han passat vint anys d'aquells moments de cert desànim, en què la modernitat i el català no s'acabaven de trobar, i des de la perspectiva actual pot sorprendre aquell estat de les coses. S'han trencat barreres mentals, s'han ampliat públics més enllà de l'origen lingüístic, i ara hi ha una oferta musical en català aclaparadora que cobreix tots els registres estilístics, des del metal extrem fins al trap. La frase "tota la música en català em sona igual" és, més que mai, delatora d'ignorància o de ganduleria. Esclar que ni ha tendències dominants, però també hi són en les músiques fetes en altres llengües.
Però tot i que s'ha avançat en la incorporació de la música en català en el consum cultural, no n'hi ha prou. Sempre queda una part de la ciutadania que no s'hi sent interpel·lada, que viu a una realitat paral·lela i que no té aquella sensació interessant que s'està perdent alguna cosa que val la pena. Potser perquè d'Antònia Font en surt un entre mil i perquè la indústria musical en català no disposa d'altaveus determinats a propagar cançons de gran abast popular, que portin el boca-orella més enllà dels seus confins naturals.
Continuem patint aquell problema d'elitisme del qual l'enyorada Patrícia Gabancho parlava fa anys, agreujat per l'efecte de xarxes i aplicacions on la llengua és poc present. Fins i tot TV3 és cada dia una mica menys important, sobretot si parlem d'audiències juvenils. I no ens deslliguem d'un concepte que fa molts anys, fent-nos els moderns, volíem donar per superat, la militància, la resistència conscient a sucumbir davant d'allò que hi ha a l'ambient, del biaix del flux cultural banal. Un impuls que, agradi o no, continua sent convenient.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.