El dia dels morts, dia de difunts que celebrem l'endemà de la festa de Tots Sants, és la de l'aniversari del Govern a la presó, és la que, enmig d'un pont, ha acabat triant la fiscalia i l'advocacia de l'Estat per fer l'anunci de penes que demanen als processats de l'1 d'Octubre.
Vox, l'acusació popular, s'espera a dilluns, dia de gràcia, després de manifestar-se a Altsasu a Navarra, amb C's i PP. És clar que aquests tiraran per la part més alta del que es pot demanar pels delictes de rebel·lió, però dilluns tindran un punt més de protagonisme que d'haver-ho fet conjuntament se'ls hauria diluït.
Diem que demà se sabrà oficialment, però a hores d'ara ja ha transcendit que l'advocacia de l'Estat acusarà els 8 dirigents independentistes presos de sedició i de malversació, i descartarà el delicte de rebel·lió que exigeix un alçament violent. Això vol dir penes d'un mínim de 14 anys de presó.
La decisió política, el gest que reclamava el Govern català, en diferents entrevistes a mitjans, per boca del vicepresident Pere Aragonès, i encara primer el conseller Damià Calvet, és aquesta. La Moncloa, el Govern de Pedro Sànchez i els seus ministres han ordenat a l'advocacia de l'Estat que es deixi estar de rebel·lions. El que sembla que no s'han atrevit a fer, per por que se'ls pugui girar en contra, és pressionar la Fiscalia, que anirà, aquesta sí pel delicte de rebel·lió.
El que castiga amb penes de més de 25 anys, aquells que s'aixequin "violentament i públicament". I aquí la fiscalia, tal com es deia fa unes setmanes, podria establir graus de responsabilitat, entre els 9 processats que són a presó. Oriol Junqueras, amb Carles Puigdemont, assenyalats com a responsables principals de la declaració d'independència. Jordi Turull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa serien en un altre gruix de responsabilitat, amb els mateixos delictes de rebel·lió i malversació, però amb penes d'entre 10 i 20 anys. I entre 10 i 15 anys per Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
La Fiscalia demanarà (demà ho sabrem del cert) 12 anys per Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, i inhabilitar els membres de la mesa i Mireia Boya.
I pel que s'ha anat dient no només el Suprem, sinó també la fiscalia de l'audiència nacional, comunicarà que acusen de rebel·lió el major Trapero i la cúpula d'Interior.
Aquest és el panorama. Jordi Sànchez ja deia en una carta a La Vanguardia i diverses entrevistes, que la seva situació de presó i judicial no pot ser moneda de canvi. Que no hi poden vincular els pressupostos de l'Estat. Que hi ha d'haver resposta política a un problema polític, que el govern socialista ha de saber moure fitxa en l'òrbita política. I que pressionar públicament els òrgans de justícia encara podria ser pitjor.
Ja ho veurem. El cert és que aquest divendres serà difícil no veure-hi en tot plegat un aire de partida pressupostària. I la pressió es deurà girar des de la Moncloa cap als partits independentistes, per allò de "hem fet el què hem pogut, ara us toca a vosaltres".
Altres versions esperen encara molt més de l'advocacia de l'Estat, que s'aventuri a quedar-se en el delicte de la conspiració, i que durant el judici, al final, la fiscalia assumeixi que no hi veu rebel·lió, ni violenta, ni armada.
Els jutges i fiscals manen. Són ells els que acabaran determinant, amb els seus actes i decisions cap on va la política espanyola i catalana. Si precipiten fets i si fan saltar governs, no un sinó dos. I tot el dia dels morts.
Penes i ponts
«Els jutges i fiscals manen. Són ells els que acabaran determinant, amb els seus actes i decisions cap on va la política espanyola i catalana»
Ara a portada