El jove metge investigador doctor Oriol Mitjà va participar la setmana passada en les Tertúlies de Literatura Científica de la UVIC-UCC. Reconegut en el món per l'intent d'erradicar el Pian, malaltia tropical desatesa, causada per un bacteri de la família dels treponemes, la mateixa que origina la Sífilis.
El doctor Oriol Mitjà constata que cal deixar de fer invisibles les malalties de països pobres i que la recerca en salut ha de tenir en compte a tot el món. Serveix l'exemple del Pian, malaltia tropical desatesa i de la sífilis. La recerca en salut ha d'incorporar la mirada local i la global.
El Doctor Oriol Mitjà va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona- Clínic amb una sòlida formació postgrau a la London School of Higiene Tropical Medicina. El seu compromís amb les malalties de la pobresa el va portar a la seva tesi doctoral entorn "Estratègies per al control del Pian i altres malalties tropicals desateses de les Illes del Pacífic. El doctor Oriol Mitjà treballa a l'Illa de Papua Nova Guinea com a clínic i investigador. L'any 2012 va publicar a la revista Lancet els resultats del control del Pian amb una única dosi d'azitromicina, amb uns costos de menys d'un euro per persona. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha incorporat al doctor Mitjà com expert per l'erradicació del Pian en el món.
El Pian és una de les 20 malalties tropicals desateses que l'OMS identifica. És una infecció de la pell en l'inici i posteriorment afecta les articulacions, ossos fins a ser sistèmica. L'any 1950 s'estimava que 150 milions de persones tenien Pian. Actualment s'estima que uns dos milions i mig la pateixen però amb brots epidèmics en zones tropicals d'Amèrica del Sud, Àfrica, Àsia i Oceania entre grups de persones que viuen en la pobresa amb males condicions d'higiene. El 75% dels afectats són nens menors de 15 anys.
Hi ha moltes malalties infeccioses que naixen de la pobresa i impedeixen el desenvolupament de les comunitats afectades. Més de 1.000 persones (13,3% de la població mundial) en el món tenen malalties vinculades a la pobresa. La calor i la humitat al costat de la falta de sanejament, de canalització de les aigües estancades, d'higiene més les deixalles acumulades i les poblacions amuntegades són les causes de la continuïtat de malalties infeccioses.
Més enllà de les malalties tropicals desateses, la tuberculosi, la sífilis i la malària són la causa de més de cinc milions de morts a l'any. Les condicions de vida i la falta de sistema sanitari fan que la pobresa sigui estructural. Els nens que viuen en la pobresa tenen 50 vegades més possibilitat de morir que els que viuen en comunitats amb condicions de salut pública i sistema d'atenció sanitària de qualitat.
La inversió en salut és un mitjà per sortir de la pobresa de moltes persones en el món, no només un fi en si mateix.El bacteri que causa el Pian és de la mateixa família que el que causa la sífilis, els treponemes. En els dos casos el bacteri és sensible a la penicil·lina. La via de transmissió de Pian es a través del contacte cutani amb úlceres infectades mentre que la sífilis és una malaltia de transmissió sexual. El Pian es presenta en zones tropicals pobres i la sífilis arreu del món.
La sífilis a Catalunya ha rebrotat els darrers anys. L'any 2008 la taxa d'infecció declarada era de 4,9 casos/100.000 habitants i l'any 2018 de 22,9/100.000. La infecció s'ha masculinitzat. El 69% dels casos actualment són homes que tenen sexe amb homes, l'11% homes heterosexuals i el 9% dones heterosexuals.
La prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament de la sífilis a Catalunya estan a l'abast de tothom. El Pian té fàcil prevenció, diagnòstic i tractament però no està en mans de la majoria de comunitats pobres la seva curació, sense que hi hagi suport internacional.
Igual que l'any 1980 es va poder erradicar la verola també és possible erradicar moltes altres malalties. Per poder controlar, eliminar i, finalment, erradicar calen polítiques d'ordre mundial, i continuïtat de polítiques operatives. Fins ara les vacunes semblen la via més fàcil per controlar les infeccions però cal continuar millorant les condicions de vida de les persones en l'àmbit mundial com a via per controlar moltes de les infeccions relacionades amb la falta d'higiene.
En un món globalitzat la ciència podria capgirar la majoria de malalties de la pobresa. El doctor Oriol Mitjà, col·laborador docent de la Facultat de Medicina de la UVIC-UCC (Càtedra Infeccioses i Immunitat UVIC-UCC liderada pel doctor Clotet) ha fet de la seva professió de metge i investigador el seu compromís ètic.
Pian - Sífilis
«Hi ha moltes malalties infeccioses que naixen de la pobresa i impedeixen el desenvolupament de les comunitats afectades»
Ara a portada