Plou sobre mullat. Si, abans de la pandèmia, una de cada quatre persones a Catalunya vivia en situació o risc d'exclusió social, el percentatge després del confinament és de ben segur superior. Ens ho anuncien les xifres de destrucció d'ocupació o la multiplicació de demandes a serveis socials i a entitats socials. I el mantra tan repetit durant l'emergència sanitària s'aplica ara a la crisi econòmica i social: "Ens en sortirem".
Aquesta afirmació tant repetida a balcons de tot el país, com a eslògan d'anuncis televisius i radiofònics, com a crossa per discursos polítics i converses familiars, es converteix en un dubte tronador per als milers de persones que no han ingressat res els darrers dos mesos. Treballadores autònomes que no han rebut encara cap ajuda, treballadors de l'economia informal que, si no treballen, no cobren, treballadores sota un ERTO que encara no han ingressat ni un euro del subsidi d'atur. Ens en sortirem?
I precisament amb un rotund "ens en sortirem" contesten les milers de voluntàries i treballadores d'entitats socials que arreu del país s'estan organitzant i treballant per a que ningú no quedi enrere. Entre totes, que vol dir amb uns serveis públics reforçats, amb unes empreses compromeses en mantenir, si no en crear, ocupació digna, i amb una societat civil que s'implica en fer tirar endavant el país.
Aquest ampli i divers teixit d'entitats socials i culturals, organitzacions veïnals i espais comunitaris, parròquies i mesquites, caus i esplais que hi ha estat sempre que ha calgut. Un teixit social que és tret característic de la societat catalana i que mai ha fallat quan ha calgut mobilitzar-se i ajudar solidàriament, ara tampoc fallarà, tampoc està fallant. Però el repte és gegantí i cal que entre totes i tots hi donem suport, i reforcem aquest teixit per aguantar l'embat que tenim per davant.
És per això que, des d'Òmnium Cultural, les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i l'entitat de finances ètiques Coop57, hem posat en marxa una nova campanya de captació de recursos per al Projecte Lliures. Una proposta col·lectiva feta des de tres entitats, però amb centenars de persones donants, moltes d'elles estables, que aposten per nodrir un fons de solidaritat que ens permeti construir juntes una societat lliure de pobresa, desigualtats i exclusió.
Els recursos que es recullin durant els propers dies es destinaran íntegrament a projectes socials que combaten les mancances estructurals entre la població més vulnerable que la crisi de la Covid-19 ha tornat a evidenciar, i es repartiran entorn a quatre grans eixos d'actuació: la pobresa cronificada i l'exclusió agreujada per l'atur; la infància i adolescència en risc i sense accés a l'educació; no disposar d'una llar digne; i l'emergència alimentària i les necessitats bàsiques.
Des del projecte Lliures, posem el focus en la necessitat de dotar de recursos a projectes transformadors, emancipadors i innovadors, de caire col·lectiu i amb base comunitària i, a banda de les aportacions econòmiques, els proveeix d'acompanyament tècnic i comunitari. Entenem que cal posar l'emergència social al centre del debat i les prioritats del país, amb l'objectiu de sumar en les lluites compartides contra les desigualtats i no deixar ningú pel camí.
Però per fer-ho necessitem ser-hi totes, administracions públiques, empreses i ciutadania. Per això instem a totes les persones i organitzacions que s'hi vulguin sumar que posin el seu granet de sorra per contribuir a revertir els problemes estructurals aguditzats per la pandèmia i reclamar una vida digna per a tothom, tot aportant a través del web projectelliures.cat.
Plou sobre mullat, i tenim per davant un repte enorme, el de construir una societat més justa, abordant les necessitats emergents però també apostant per projectes que miren cap al futur. Plou sobre mullat, però no només plouen desigualtats, pobresa i exclusió, també plou solidaritat i cooperació. Us convidem a regar juntes un camp fèrtil d'alternatives i propostes per a que, efectivament, ens en sortim, però ho fem amb una societat més justa i amb vida digna per a tothom.
Iolanda Fresnillo, membre de la Junta Nacional d'Òmnium Cultural
Anna López, presidenta de la Fundació Coop57
Sira Vilardell, vicepresidenta d'ECAS-Entitats Catalanes d'Acció Social
Plou sobre mullat, però ens en sortirem
«Us convidem a regar juntes un camp fèrtil d'alternatives i propostes per a que, efectivament, ens en sortim, però ho fem amb una societat més justa i amb vida digna per a tothom»
Ara a portada
27 de maig de 2020