Què té Eivissa?
«Què té Eivissa per haver atret tants visitants, inclosos artistes, escriptors i intel·lectuals, des de fa llargues dècades?»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
Perquè no només hi ha una encantadora Eivissa rural, de camí de terra i tall de síndria, que roman lluny del radar curt dels visitants d'Amnesia, sinó que les apel·lacions compensatòries al tipisme i l'apel·lació a la natura i als cels estrellats es queden curtes per explicar aquesta porció de terra. Eivissa és un mite que no s'entén només perquè hi hagi, encara, unes platges boniques com les que pot haver-hi altres costes mediterrànies. La seva gent hi té, històricament, un paper clau. Pobladors discrets, que tal vegada en altres temps, quan començaven a rondar els forasters, van mirar de cua d'ull els episodis d'avantguarda, d'excentricitat o de nuesa tot deixant fer, sense jutjar ni fer gaires preguntes.
En la convivència fàcil i propícia a la llibertat, sense mirades esquerpes, hi devien trobar al·licients visitants com l'arquitecte Erwin Broner, de qui es pot visitar la seva casa-museu al barri de Sa Penya, a Vila, o Walter Benjamin, que va arribar fugint de les seves crisis i de la inquietant Alemanya proto-nazi. I Albert Camus, i Tristan Tzara, i Cees Nooteboom. Ens n'ha parlat Vicente Valero en els seus llibres excel·lents.
En el camp de les músiques modernes, el currículum d'Eivissa és aclaparador. I de la veïna Formentera, si m'ho permeteu. En aquesta porció de món hi van trobar inspiració els King Crimson d''Islands' i Pink Floyd en la banda sonora de More, de Barbet Schroeder. I els Bee Gees en els seus temps més jovenívols, i Cat Stevens, i Mike Oldfield, i Joni Mitchell, incubant un dels seus millors discos, Blue. I la Nico madura, que hi va trobar la mort d'infart mentre anava en bicicleta.
El primer lloc de l'Estat on va actuar Bob Marley va ser Eivissa, el 1978, dos anys abans que Barcelona. I als anys vuitanta, Phil Carson, executiu d'Atlantic Records, hi va regentar un club, el Heartbreak Hotel, freqüentat per Jimmy Page, que hi va fer periòdiques actuacions informals, una de les quals amb Robert Plant en una quasireunió de Led Zeppelin no pas vista en aquells moments ni a Londres ni a Nova York.
I molts més exemples que ens parlen d'Eivissa com a terra inspiradora, amb una aura imantada que subtilment orquestra la seva ciutadania sense ostentacions ni escarafalls. Testimonis que s'acumulen potser sense resoldre del tot l'enigma però ajudant-nos a respondre aquella vella pregunta: què té Eivissa?
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.