
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
Espanya encara espera el seu partit liberal. Per acabar-ho d'adobar, la formació d'Albert Rivera es reclama de la ideologia liberal i s'ha adscrit a aquesta família política, que té presència important en les institucions europees. Les contradiccions, de Ciutadans, però, són enormes. Els partits que es reclamen liberals són molts i diversos. N'hi ha de tradició més progressista, com al Regne Unit -on són els més europeistes i oposats als conservadors- o, si anem més lluny, al Canadà. N'hi ha de més conservadors, com a Alemanya. Però solen ser formacions petites i moderades, tant en el seu programa com en la seva actuació.
Ciutadans ha donat girs ideològics en la seva història. L'únic tret constant en la seva trajectòria és l'hostilitat al catalanisme i a la immersió lingüística. Quan va néixer es presentava coma formació progressista i no amagava que pretenia arrabassar vots a un PSC que veia com a "nacionalista". Després, va passar a definir-se com a "liberal", per acabar afegint-se a sumes de dretes amb PP i un partit extremista com Vox. És l'únic partit que s'anomena liberal que a Europa que no té problemes per pactar -sense fer-se la foto- amb l'extrema dreta.
Encara ara és difícil escatir quina és la ideologia de Ciutadans. Però el que és dubtós és que sigui liberal. Els liberals europeus, si alguna cosa els caracteritza, és el seu eclecticisme i el rebuig de les posicions radicals. A diferència de Ciutadans, als liberals europeus no se'ls pot trobar en actes provocatius en ciutats basques, o buscant brega en concentracions de col·lectius socials. És un error generalitzat anomenar-los "liberals" amb normalitat. Liberal és l'Azaña que en plena Guerra Civil apel·lava a "la pau, la pietat i el perdó". Unes paraules difícils de situar en la mateixa ona que els dirigents taronja. Que un dels partits que més ha enarborat la bandera del nacionalisme espanyol s'anomeni liberal, just en un país que sempre n'ha tingut pocs, confirma que els liberals espanyols no han tingut sort.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.