A casa t'ho deien: "dóna les gràcies", cal ser agraït, saluda, digues adéu. És igual que pensis, d'esquerres, de més esquerres (que és el que diuen la majoria de catalans quan els pregunten) o de dretes: creiem que si fem les coses bé doncs tot anirà bé. Diga-li karma, diga-li equilibri de la força, diga-li Déu Nostre Senyor. Sense posar-se transcendental. Si mires al teu voltant es poden donar les gràcies per tantes coses. Per ser agraït cal ser humil, i aquí la cosa comença a anar pel pedregar. I en política s'ha de ser agraït, no ja per noblesa ni per l'efecte papallona, perquè sí, per imperatiu categòric.
Fa unes setmanes que he estat engolit per un revival. Es tracta dels companys (i sobretot companyes) de l'institut que, per culpa de les xarxes socials, han muntat un sopar... pel setembre! Bona previsió, res de la República per demà. Ja s'ha muntat una prèvia per abril, una altra per final de mes i ja fa setmanes que hem recuperat el contacte i com si fóssim nanos de disset anys anem prenent cafès i cervesetes. I francament, des que he reconnectat amb aquesta gent tinc una sensació diàfana d'agraïment i de franquesa total.
Som tots iguals, humilitat i no prendre's massa seriosament la part regular de la vida. Tots sobre la quarantena, parlem de tot i de res, de nens i de gintònics i de com de mals estudiants érem. I som d'una generació on podem parlar de política sense enfadar-nos, estiguem un a l'Antàrtida i l'altre al Pol Nord. I de les converses noto que no hi ha l'odi als polítics i a la política que en principi els mitjans i els "experts" ens diuen que ens ofega. Això sí, el que noto és que volen professionals, lideratges i solucions.
"Crec en la professionalitat, però tocar no és una feina. Has d'estar agraït per tenir l'oportunitat de tocar", va dir en una ocasió el virtuós trompetista Wynton Marsalis. La política, la vocació de servei públic, o com li vulgueu dir, és quelcom que enganxa i que té un punt d'artístic. És un sacerdoci, com ho és la cuina, el periodisme o qualsevol feina sense horaris i sense horitzó a llarg termini. Ja m'enteneu. I els polítics han de ser professionals. Perdó, han d'acabar sent professionals. Des de la societat civil a la política? Perfecte, això només fa que sumar.
Ara bé, després organització i organització, perquè parafrasejant Gramsci, sense organització no hi ha idees. I ara anem justets d'idees, com a mínim per fer-les públiques. L'independentisme vol un país millor, autogovernat, toca anar explicant i certificant el com. Sí que hi va haver qui va treballar per la República des del Govern de la Generalitat. Sí que hi ha coses dissenyades i preparades. Cal seguir. No es tindrà demà, ni demà passat. Però el camí ja s'ha començat.
Som tots uns desagraïts. Potser tu una mica més. Qui ha fet qui i per què en els darrers anys? El 9 de novembre de 2014: Convergència i Artur Mas. L'1 d'octubre de 2017: Junts pel Sí (CDC-Partit Demòcrata i Esquerra) i Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Era la unitat. El gran moment de l'independentisme. Era una solució de continuïtat. I sí, l'injust maç de la justícia espanyola va esguerrar aquest projecte polític. Escapçat i desanimat. Som també presos de les contradiccions i de les desconfiances. Però com en qualsevol relació, de parella o laboral o d'associació de veïns, cal sacrifici. Ara estimem sense estar enamorats. Pot millorar, segur. Però cal dir la veritat, donar les gràcies. També demanem generositat, i tothom diu que és generós, però el que toca és cedir per poder creure, per poder avançar. Canviar no canviarem, però millorar, per què no?
Com fer-ho, la pregunta. Doncs fa temps que els catalans, quan voten, van decidir que els diferents accents del país havien de presentar-se per separat i debatre projectes diferents. I per acabar de quadrar, els catalans volen que aquests accents després s'uneixin i formin un acord esdrúixol i complex. Coi de catalans. Per això sorprèn que hi hagi qui demani o defensi un partit únic, ni de dretes ni d'esquerres. No s'entén quan tenim grans lideratges i quan es vol que la força sigui "de la gent". Veig poc agraïment.
Sou uns desagraïts
«Sense organització no hi ha idees. I ara anem justets d'idees, com a mínim per fer-les públiques»
Ara a portada