
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
L'independentisme que governa -JxCat i ERC- opta per fer política, que és el mateix que el sobiranisme reclama a l'Estat. Fer política. És cert que el més important de la taula de diàleg és que s'hagi produït, com ha subratllat el president Torra. Les dues parts han escenificat comoditat amb el fet d'haver-se reunit, el que indica que és tot el bloc independentista governant el que té clar que la taula de diàleg és un aliat i una oportunitat.
La taula de diàleg s'ha convertit en sinònim de la centralitat política. Tots els actors ho tenen present. Quim Torra ho ha deixat ben clar: "No ens aixecarem de la taula", el que indica que s'és conscient de la necessitat que reclama un sector molt ampli de la societat catalana de garantir una estabilitat i evitar afegir incertesa. Les grans proclames ja no donen per molt més.
El trajecte del diàleg serà llarg, potser feixuc i amb moments decebedors, com en tota negociació complexa. De moment, però, que fora de la centralitat no hi ha gaire oxigen polític. La histèria que mostra la dreta espanyola ho delata. Les consignes que llança el bloc conservador amb el PP al davant el deixen en evidència. A mesura que el diàleg avanci, ni que sigui amb lentitud, quedarà en evidència la incapacitat i el fracàs d'una oposició de dretes que és incapaç d'admetre fins i tot el matís d'un PP basc. La taula de diàleg -amb possible fracàs inclòs, però sempre relatiu- és la política i el reconeixement, tan magre com es vulgui, d'una bilateralitat exigible. Fora de la taula, derrota i frustració.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.