Tot esperant un pla
«El perill d’aquesta legislatura és instal·lar-se en les gesticulacions estèrils, en voler aparentar que es desafia l’Estat sense fer-ho»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
Mesures que la premsa en el seu conjunt ha interpretat com a signe de “trencament” amb la monarquia tot i que ell no ha emprat aquesta paraula precisa. Quin trencament més estrany, que s’inaugura amb un acte presidit per Felip VI! Però el, si més no, refredament institucional anunciat per Quim Torra ha estat calculat per gratificar uns i altres, prestant-se a l’acte institucional i alhora exhibint una certa duresa formal per compensar.
Després de perdre de vista Mariano Rajoy, i com que Pedro Sánchez és president gràcies als vots dels partits independentistes i començar a trinxar-lo ara, que no porta ni tres setmanes en el poder, seria massa gros i de mala educació, ara és Felip VI l’objecte central dels desafiaments. Bé, val a dir que el discurs del 3 d’octubre va ser ofensiu per a moltíssims catalans, i no només independentistes. Però compte amb les fantasmades: venim d’uns anys en què hem sentit líders polítics anunciar, i més d’un cop, uns “últims pressupostos autonòmics”, en què se’ns han presentat diades de l’11 de setembre com “definitives” i en què alguns diputats han etzibat a ses senyories, a les Corts de Madrid, coses com ara “nosaltres anem passant, adéu siau”.
Ho hem dit des de la mateixa presa de possessió de Quim Torra: el perill d’aquesta legislatura és instal·lar-se en les gesticulacions estèrils, en voler aparentar que es desafia l’Estat sense fer-ho perquè el preu a pagar ja és tristament conegut però alhora es vol mantenir la tropa motivada. Tot es va movent, però, i certs irredemptismes irats de fa només quatre o vuit setmanes ja s’han anat esvaint o matisant. El canvi a la Moncloa obliga, a més, al conjunt de l’independentisme a no conformar-se en el folklore i en la demonització crònica i gandula de l’altre, i a oferir a la seva gent, i a tot al país de fet, alguna cosa més, un projecte de futur. S’acosta l’hora de les idees? L’estem esperant.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.